Upoznajte prirodno bogatstvo kroz drugu „Šetnju kroz nasleđe“

Kroz šetnju građani će otkrivati prirodno nasleđe Sremskih Karlovaca i spomenik prirode „Dvorska bašta“ koji ima potencijal da postane jedini arboretum u južnobačkom i sremskom okrugu.

Druga šetnja kroz spomenik prirode „Dvorska bašta“, biće organizovana u subotu, 20. aprila, sa početkom u 12 časova. Kroz šetnju građani će otkrivati prirodno nasleđe Sremskih Karlovaca.

Šetnja ima za cilj upoznavanje sugrađana sa ovim priprodnim bogatstvom kroz interesantne priče,njegovo oživljavanje,kao i podizanje svesti o ekologiji. Takođe će biti ukazano i na potencijal spomenika prirode „Dvorska bašta“ da postane jedini arboretum u južnobačkom i sremskom okrugu.

Svi koji žele da čuju interesatne priče, da učestvuju u pokretanju teme revitalizacije „Dvorske bašte“, a pri tom uživaju u predivnom prirodnom ambijentu i čistom vazduhu, studenti, đaci, građani, ljubitelji prirode, Sremskih Karlovaca, pozvani su da se pridruže.

Prva šetnja bila je organizovana početkom aprila, kada su posetioci imali prilike da čuju o istoriji parka, planovima za budućnosti, dok su đaci Osnovne škole „23. oktobar“ iz Sremskih Karlovaca imali priliku da kroz edukativnu igru razvijaju svest o ekologiji i značaju čuvanja prirodnog nasleđa.

Šetnja kroz nasleđe 3.JPG

„Dvorskoj bašti“ biće posvećena još jedna šetnja sredinom maja.

Prirodno nasleđe „Dvorska bašta“ niklo je zajedno sa ,prvom srpskom gimnazijom, Karlovačkom gimnazijom i danas bi moglo da, uz očuvanje i revitalizaciju postane još jedan razlog zbog čega su Sremski Karlovci značajna turistička destinacija.

Osnovni cilj konkursa „Šetnje kroz nasleđe“ je podsticanje građana da se uključe u očuvanje kulturnog nasleđa kroz savremene načine interpretacije ličnih sećanja i doživljaja.

U okviru druge faze projekta „Šetnje kroz nasleđe”, od 28. januara, kada je konkurs otvoren, do 21. februara kada je zatvoren, pristigle su 32 prijave, a odabrano je 11 projekata novosadskih udruženja.

Priredila: Ksenija Stojiljković

Foto: Uroš Dožić

Please follow and like us:
20