Na Teslin rođendan otkriven reljef sa likovima najvećih srpskih naučnika

Povodom rođendana srpskog naučnika i pronalazača Nikole Tesle i obeležavanja Dana nauke u Naučno-tehnološkom parku Beograd svečano je otkriven reljef “U ZNANJU JE SPAS” sa likovima najvećih srpskih naučnika. 

Na reljefu su Mileva Marić, Nikola Tesla, Mihajlo Pupin i Milutin Milanković. Reljef je urađen u bronzi i rad je akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banja Luke.

Reljef je poklon Tesline naučne fondacije, neprofitne organizacije, sa sedištem u Filadelfiji (USA). Napravljena su ukupno tri reljefa i kako je odlučeno u Teslinoj naučnoj fondaciji (TNF) više se neće proizvoditi.

Predsednik TNF Nikola Lončar obratio se okupljenima u direktom uključenju iz Amerike.

“Ideja o reljefu postoji već dugo, poenta je da sva četiri naučnika sa reljefa nisu prepoznati za vreme života, a uradili su mnogo za ceo svet. Mi želimo da svi mladi ljudi koji se bave naukom budu prepoznati za vreme života.  Poruka mladim naučnicima je da sarađuju sa celim svetom, ali da ostanu u svojoj zemlji”, rekao je Lončar.

Prisutnima su se obratili i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović, zatim v.d.direktora NTP Beograd Gordana Danilović Grković, kao i izvršni direktor Tesla Science Center-a Marc Alessi, koji se takođe uključio slikom iz Amerike.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Ksenija Stojiljković

Please follow and like us:
20