Antigona – Antiratni resital – projekat emancipacije

Predstava “Antigona – Antiratni resital – projekat emancipacije” studija Plavo pozorište igra se večeras 7. septembra od 20 časova u zgradi BIGZ-a (Bulevar Vojvode Mišića 17, VI sprat), a publika će moći da je pogleda i 13. septembra od 21h.

Nenad Čolić uradio je scenario i režirao predstavu, a za inspiraciju su mu pored “Antigone” (Sofokle) i citata iz knjige “Tri gvineje” i drugih dela Virdžinije Vulf poslužili i citati Alberta Ajnštajna, Volta Vitmana i Vinstona Čerčila. Tradicionalne balkanske pesme iz Srbije i Makedonije poslužile su kao muzički materijal za predstavu. Pomoćnica režije i učiteljica pevanja je Jelena Martinović.

U predstavi učestvuju: Andrijana Pajović, Jovan Pović, Đorđe Đorđević, Jasmina Knežević, Aleksandar Stanković, Ivan Miletić, Vesna Nikčević, Nikola Jovanović, Jelena Martinović.

Jasno je da opšte prihvatanje muške dominacije, a još više ženske inferiornosti, počiva na podsvesnim idejama o ženi kao o „neostvarenom muškarcu“ i da je njeno poreklo u infantilnim konceptima te vrste. Ti koncepti, uprkos svojoj iracionalnosti uglavnom ostaju prisutni kod odrasle osobe i odaju svoje prisustvo, ispod praga svesti, u silovitosti emotivne reakcije koju izazivaju. Ovo osećanje srama ne može se shvatiti nikako drugačije nego kao neracionalni polni tabu.

Jasno je da je infantilna fiksacija kod očeva bila veoma snažna sila, i to još snažnija jer je bila skrivena. Ali ti očevi su se krajem XIX veka susreli sa silom koja je i sama postala toliko jaka da je vrlo verovatno da će psiholozi pronaći neko ime i za nju. Iza te sile, naravno, počivaju suze – gorke suze kćeri čija je želja za sticanjem znanja osujećena. Iza te sile bila je i želja za otvorenom i racionalnom ljubavlju. Ali iza te sile bila je i želja da se ne voli, da se vodi racionalan život bez ljubavi.

„Ja ponizno priznajem… Ja lično ne znam ništa o ljubavi.“ Čudno priznanje od jedne osobe koja pripada klasi čija je jedina profesija vekovima bila da bude u braku, da bude udata; čudno, ali značajno.

Virdžinija Vulf „Tri gvineje“

Cena karte iznosi 300 dinara.

Piše: Miljana Miletić

Foto: Aleksandar Stojković / via Plavo pozorište

Please follow and like us:
20