July 6, 2019

10 najboljih pesama svih vremena

Iako je leto, te đuskamo uz aktuelne hitove, ne smemo da zaboravimo da uvrstimo na naše plej liste i klasike pop-rok muzike. S razlogom su ovi hitovi nezaboravni – ono što ih čini drugačijim od hitova koji nestaju dolaskom jeseni, jesu čvrste pouke koje prenose.

Sastavili smo top listu pesama koje su dobile epitet “najbolje svih vremena” i potrudili se da vam ispričamo priče koje stoje iza ovih pesama.

1. Imagine – John Lennon

“Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
Our brotherhood of man
Imagine all the people sharing all the world, you”

Numera “Imagine”, postala je simbol antiratnih protesta, obeležila je usmerenost i dalji rad Džona Lenona. Inspiraciju za ovu numeru Lenon je našao u knjizi “Grapefruit” koju je 1964. godine napisala njegova supruga.

Iako ima verske implikacije (nepostojanje raja i pakla), crkva je takoreći prepoznala svevremenost i neophodnost ovog dela, tako da se danas moze čuti u neobičnoj izvedbi osam zvonara Liverpulske katedrale. Nacionalna asocijacija muzičkih izdavača proglasila je hit Džona Lenona “Imagine” iz 1971. godine za “Pesmu veka”.

2. Bohemian Rhapsody – Queen

“Open your eyes
Look up to the skies and see
I’m just a poor boy (Poor boy)
I need no sympathy
Because I’m easy come, easy go
Little high, little low
Any way the wind blows
Doesn’t really matter to me, to me”

Merkjuri nije želeo da pruži iscrpno objašnjenje kompozicije. Jednom je spomenuo da se radi o odnosima i vezama, ali drugom prilikom da su stihovi jednostavno “nasumično sklopljene besmislice koje se rimuju”. Drugi članovi benda su se držali prilično zaštitnički kada je u pitanju bilo otkrivanje značenja pesme, iako je Brajan Mej suptilno podržao sugestije da pesma sadrži skrivene reference o Fredijevim ličnim traumama.

Jedna teorija ukazuje na to da je u pitanju pesma o mladiću koji je slučajno ubio drugu osobu i da pesmu integriše čuveni Faustov motiv, u kome ubica prodaje svoju dušu đavolu.  Po drugoj teoriji Merkjuri  je bio na životnoj prekretnici u godini kada je stvorio ovu numeru. Prestao je da živi sa partnerkom Meri Ostin i započeo svoj prvi romantični odnos sa muškarcem.

Ovo remek-delo sastoji se iz četiri dela: balade na početku, operskog dela u sredini, posle čega sledi hard rok sekcija, da bi se zvuk donekle postao mekši u samoj završnici.U jednom od najupečatljivijih delova, pesma sadrži tri od četiri vokala članova benda, jedan preko drugog, za čije snimanje je bilo potrebno 12 sati.

3. Like A Rolling Stone – Bob Dylan

” You never turned around to see the frowns on the jugglers and the clowns
When they all come down and did tricks for you
You never understood that it ain’t no good
You shouldn’t let other people get your kicks for you
You used to ride on the chrome horse with your diplomat
Who carried on his shoulder a Siamese cat
Ain’t it hard when you discover that
He really wasn’t where it’s at”

Svakome ko u jednom trenunku ima sve, već u sledećem se može desiti da nema ništa I postane niko. Ova pesma na grublji način opisuje upravo to, život razmažene devojke koja nije znala da ceni svet oko sebe i preko noći postala skitnica.

Izdata je 1965. godine i uvrštena  jeu rok klasike. Prema časopisu “Rolling Stone” reč je o najboljoj pesmi svih vremena. Međutim ova pesma je na ekranizaciju čekala čitavih pet decenija, ali sudeći po reakciji fanova ove grupe – čekanje se isplatilo.

4. One – U2


“We’re one
But we’re not the same “

Pesma koja verno prikazuje muško-ženski odnos u kom glavnu ulogu ima žena. Ona možda ne zna šta hoće, ali ono što oboje znaju, jeste, da je glavna reč njena i da je on apsolutno svestan njenog uticaja kojem se ne može odupreti.

U2 je do danas prodao više od 150 miliona albuma. Osvojili su 22 Greminagrade. U2 je jedna od najpopularnijih rok-grupa na svetu još od 1980-ih. Grupa je politički aktivna, posebno u sferi ljudskih prava. Aktivisti su projekta Make Poverty History.

5. I Can’t Get No Satisfaction – Rolling Stones


“When I’m watchin’ my TV and a man comes on and tell me
How white my shirts can be
But, he can’t be a man ’cause he doesn’t smoke
The same cigarettes as me “

Pesma u kojoj se može pronaći svaki čovek današnjice. Govori o  nedostižnim idealima koje nam zadaje društvo.  O medijima koji žele da nas uklope u šablon, ne obazirući se na to da smo svi individue od krvi i mesa.

Ovo je najpoznatija pesma njihovog albuma “Goats Head Soup” izdatog 1973. godine.

6. Hey Jude – The Beatles

“Hey Jude, don’t make it bad
Take a sad song and make it better”

Balada je prvenstveno posvećena Džulijanu, sinu Džona Lenona, kao vid utehe zbog razvoda njegovih roditelja. Kasnije je ovaj sastav promenio priču navodeći da je pesma inspirisana likom Džuda iz mjuzikla “Oklahoma!”.

“Hey Jude” traje sedam minuta i kao takva je najduži singl ikada u vrhu britanske top liste, a prodat je u više od deset miliona primeraka. Danas je od svih njihovih numera ova najviše puta preuzeta na iTunes platforimi.

7. Smells Like Teen Spirit – Nirvana

“I’m worse at what I do best
And for this gift I feel blessed”

Pesma je objavljena 1991. godine kao naslovna pesma albuma “Nevermind” i promenila je mejnstrim muzičku scenu. Ime pesme je smislio Kobejn. Šetao se po spavaćoj sobi kada je video da je njegova prijateljica Kejtlin Hana sprejom napisala na zidu “Kurt Smells Like Teen Spirit”. Kobejn je ovaj slogan shvatio kao revolucionarnu poruku. Ali, ta poruka je zapravo aludirala na “Teen Spirit” dezodorans, marku koju je koristila njegova devojka, tinejdžerka Tobi Vail. Da ga je drugarica zapravo ismejavala, shvatio je tek nekoliko meseci nakon izlaska pesme.

Kada je pokazao pesmu ostatku benda, basista je odmah odbio pesmu kao “smešnu”. Međutim, ova pesma se danas  smatra njihovim prvim i najuspešnijom hitom. Nalazila na 6. mestu top liste “Billboard Hot 100”, a spot je dobio dve nagrade na “MTV Video Music Awardsu”.

8. Billie Jean – Michael Jackson

People always told me be careful of what you do
And don’t go around breaking young girls’ hearts
And mother always told me be careful of who you love
And be careful of what you do ’cause the lie becomes the truth”

Stihovi pesme “Billie Jean” aludiraju na istinito životno iskustvo. Naime, mentalno bolesna obožavateljka tvrdila da je Džekson otac jednog od njenih blizanaca.

Njegov biograf, Rendi Taraboreli, u knjizi “The Magic & The Madness” je objavio kako je jedna mlada žena napisala pismo Džeksonu u kom ga je informisala kako je on otac jednog od njenih blizanaca. Džekson je pismo zaista dobio, ali ovu ženu nikad nije upoznao. Ta žena je slala sve više pisama Džeksonu tvrdeći kako ga voli i da želi biti sa njim. Zbog pisama je Džekson čak imao i noćne more.

Nakon pisama Džekson je primio pošiljku koja je sadržala fotografiju obožavateljke, pismo i pištolj. Džekson je bio uplašen. Od njega se tražilo da određenog dana u određeno vreme izvrši samoubistvo. Obožavateljka bi to isto uradila, kako bi bili zajedno u sledećem životu.

“Billie Jean” je osvojila dve Gremi nagrade. Pesma i spot su katapultirali “Thriller” među najprodavanije albume svih vremena. Pesma je promovisana kratkim filmom koji je prvi emitovani spot crnca na MTV-u.

9. God Save The Queen – Sex Pistols

“Don’t be told what you want
Don’t be told what you need
There’s no future
No future
No future for you”

Ova pesma ima isti naziv kao i britanska državna himna. Prvobitno se zvala “No Future”, ali joj je Lydon promenio ime, kada je odlučio da se njome ruga monarhiji.

Pesma “God Save the Queen” je bila i vid protesta na odnos koji je tadašnja engleska vlada imala prema radničkoj klasi. Objavljivanje pesme se slučajno poklopilo sa proslavom dvadesetpetogodišnje vladavine britanske kraljice Elizabete II. Ideja Pistolsa je bila da obeleže ovu svečanost tako što će pesmu izvesti na jednom brodu koji bi bio usidren na Temzi, nedaleko od Bakingemske palate.

Naravno, plan nije realizovan, a cela ekipa je uhapšena. U to vreme BBC i mnogi drugi elektronski i nezavisni mediji nisu hteli da emituju ovu pesmu Pistolsa.

10. Sweet Child O’Mine – Guns N’ Roses

“She’s got a smile that it seems to me
Reminds me of childhood memories,
Where everything
Was as fresh as the bright blue sky.
Now and then when I see her face.
She takes me away to that special place”

Ovaj hit je napisan za 5 minuta. Sleš i Izi Stradlin su vežbali svoje instrumente dok se Eksl Rouz igrao svojim figuricama akcionih heroja.

Dok je svirao, Sleš je pomislio kako je to zvuk iz cirkusa. Rouz je, sa druge strane, čuo zvuk i došao da kaže da će to biti sledeća pesma. Ubrzo je Rouz, razmišljajući o čemu bi bila pesma rekao: “Where do we go now?”. Pošto niko nije imao bolji predlog, Rouz je samo nastavio da viče svoje stihove.

Pesma je nastala slučajno, a našla se na vrhu svih top lista. Album “Appetite for Destruciton” je među najprodavanijim debi albumima svh bendova u SAD-u.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Youtube/Printscreen