Poznato je da je američko muzičko tržište najprofitabilnije na svetu, a ovom top listom se samo potrđuje da ko najviše ulaže najviše i dobija. Izdvojili smo deset najskupljih video spotova za muzičke numere svih vremena.

1. Scream – Majkl Džekson i Dženet Džekson (7 miliona dolara)

Sa budžetom od sedam miliona američkih dolara, “Scream” je ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Muzički kritičari su “Scream” opisali kao agresivnu pesmu kojom je Majkl Džekson hteo da uzvrati tabloidima i njihovim optužbama za seksualno zlostavljanje.

Dženet Džekson je htela da bude uključena u ovaj projekat kako bi podržala svog brata. U spotu, Dženet tumači mračniju osobu, što do tada nije viđeno u njenim spotovima. Spot prikazuje i scene iz japanske naučne-fantastike. Anime “Zilion” se vidi na ekranima u pozadini spota. Godine 1995, “Scream” je nominovan za jedanaest MTV video muzičkih nagrada i  te godine ih je osvojio tri: za najbolji dens spot, najbolju koreografiju i najbolji umetnički pravac.

“Scream” je dobio Bilbordovu muzičku nagradu za najbolji pop i rok spot. Takođe je osvojio i Gremi za najbolji muzički spot kratke forme. Televizija VH1 je 2001. godine stavila “Scream” na deveto mesto svoje liste “100 najvećih spotova”.

Pesma sadrži elemente popa, elektroroka, nju džek svinga, densa i fanka. Džekson je u njoj odsvirao mnoge instrumente. Inače, ovo je prva Džeksonova pesma u kojoj se mogu čuti psovke što se smatralo neobičnim izborom za Džeksona, imajući u vidu njegovu popularnost među mlađom publikom .

2. Die another day – Madona (6,1 miliona dolara)

Za film o Bondu “Die another day” iz 2002. godine, u kome je imala sporednu ulogu, Madona je snimila naslovnu numeru. U spotu se Madona pojavljuje u ulozi Bonda. On obiluje scenama iz filma, ali su neki novi kadrovi snimljeni sa glumcima. Takođe, postoje i scene u kojima se Madona bori sama sa sobom. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pesmom ikada, spot je bio nominovan za nagradu Gremi. Istovremeno je nominovana i za Zlatni globus i za Zlatnu malinu. Pesma je proglašena šestom najboljom bondovskom pesmom.

Madona se pojavljuje u filmu kao instruktorka mačevanja. Ovo je poslednji film o Bondu u kome glumi Pirs Brosnan.

3. Express Yourself – Madona (5 miliona dolara)

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikada snimljen. Ovo je Madonina prva saradnja sa Finčerom, poznatim rediteljem filmova “Borilački klub” i “Društvena mreža”.

Spot za pesmu “Express Yourself”, drugi singl sa Madoninog albuma “Like a Prayer” je remek-delo zlatnog doba MTV-ja u kojem je glavna uloga pripala crnoj mački. Igrala je različite zavodljive likove: u odelu, potom u stilu Marlen Ditrih, blistavu koketu u korsetu, pokornu ženu vezanu za krevet.

U spotu se vidi metropola kojom Madona kao da vlada sa vrha svog solitera. Na dnu solitera su radnici, znojavi i prljavi, kojima naređenja izdaje sredovečni gospodin, po svemu sudeći, Madonin muž kog će ona uskoro prevariti sa jednim od radnika zahvaljujući magiji crne mačke. Ona šalje mačku u podzemlje da joj dovede željenog muškarca. On uzima mačku u ruke i dovozi se liftom na vrh u Madonine odaje.

Madona je za BBC-jevu emisiju Omnibus 1990. rekla da tema videa i metafora s mačkom poručuju da “Mačkica vlada svetom”. (Pussy rules the world.)  

“U ovo sam najviše uložila. Nadgledala sam sve – postavljanje seta, kostime… održavala sastanke sa šminkerima, frizerima i snimateljima, ma svima. Bavila sam se i kastingom, pronalaženjem odgovarajuće mačke.. zaista svakim aspektom. Bila je to neka vrsta kratkog filma”, rekla je Madona o spotu.

4. Bedtime story – Madona (5 milona dolara)

Ideja za ovaj spot je nastala kada je Madona potražila Romaneka za snimanje spota za pesmu “Bad Girl” sa albuma Erotika iz 1992. Kada su se upoznali, Madona je donela jedno jedino umetničko delo za inspiraciju.

“Bilo je vrlo nadrealno, mračno, boje ćilibara, prilično uznemirujuća slika, a tada je nisam ni poznavao, tako da sam bio strašno iznenađen njenim ukusom”, seća se Romanek.

Kada je nekoliko godina kasnije čuo “Bedtime Story” koju je napisala Bjork, znao je da je našao način da prikaže taj tzv. “slikarski nadrealizam”. Počeo je da istražuje umetnice kroz istoriju, odajući posebnu počast onima poput Leonore Karington i Remedios Varo sa raskošnim vizuelnim efektima.

Spot je delimično snimljen u futurističkom maniru, Madona je menjala izgled nekoliko puta, pa se pojavljuje i kao trudnica iz čijeg stomaka izlaze bele golubice. Ni singl, a ni ceo album “Bedtime Stories” nije postigao mnogo veliki uspeh te 1994. godine.

Album je mesecima pre nego što će se pojaviti bio najavljivan kao Madonino izvinjenje zbog nepristojnog ponašanja, pa su se kritičari ponadali da bi mogao da predstavlja autorkin povratak u doba nevinosti.

Ali, ona im je ovim albumom dala odgovor na ružnu naviku da se o ženskim izvođačima sudi više kroz seksualnost, a manje kroz muziku.

Na promotivnom video snimku za ovaj album ona obećava da na njemu neće biti seksualnih sadržaja. Povremeno prelazi i u povlađivanje, kada u videu kaže: “To je sasvim nova verzija mene! Biću dobra devojčica, obećavam.”

5. Black or White- Majkl Džekson (4 miliona dolara)

Spot za ovu pesmu našao se na devetom mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova .

“Black or White” je prvi hit sa albuma “Dangerous”. Mešavina je densa, hard roka i repa. Numera je namenjena borbi protiv rasizma, nacizma ili bilo kog drugog ekstremizma.

U spotu se pojavljuju mnoge poznate ličnosti, među kojima su glumac Mekoli Kalkin i manekenka Tajra Benks. Spot je premijerno u istom trenutku pušten na TV stanicama u 27 zemalja, tako da ga je samo u tom trenutku pratilo preko 500 miliona ljudi. Ipak, zbog brojnih žalbi gledalaca, vezanih za drugi deo spota, video je cenzurisan, a potpuna verzija je prikazivana samo u terminu između ponoći i 4 ujutru. Ono što je izazvalo kontroverze je činjenica da je Majkl plesao sa otkopčanim šlicem i dodirivao se neprimereno za ondašnje televizijske standarde, kao i to što je ispoljavao preteranu dozu agresije u demoliranju svega što se našlo pred njim.

Džekson se javno izvinio zbog ovoga, uz obrazloženje da je hteo da prikaže agresivnu prirodu crnog pantera (koji predstavlja njega samog u ovom spotu), kao i da je prikazani bes izazvan rasističkim grafitima koji su ispisani na zidovima oko njega, u spornoj sceni. MTV je počeo ponovo da prikazuje originalnu verziju spota tek od 2012. godine.

U SAD, ovaj singl je bio njegov najveći hit, dostigavši prvo mesto na “Bilbordovoj hot 100” listi, a na toj poziciji je proveo sedam nedelja. Uvodnu solažu za “Black or White” izvodi nekadašnji gitarista “Guns N Roses” Sleš.

6. Estranged – Guns N Roses (4 milona dolara)

Ovo je numera sa albuma “Use Your Ilusion II”. U tom periodu Rouz je raskinuo vezu sa Stefani Sejmor i navodno je izjavio: “Više nikada neću koristiti devojke u spotovima, pre bi stavio delfina u video”.

To se na kraju, zaista i desilo. Ovaj spot  je treći deo video trilogije, zajedno sa pesmama “Don’t Cry” i “November Rain”.

7. Make Me Like You – Gven Stefani (4 miliona dolara)

Ovo je zapravo prvi “live video” spot na svetu. Naime,  tokom dodele Gremi nagrada Gven je predstavila svoj novi singl i od svog performansa na ovom događaju napravila oficijalni video za pesmu “Make Me Like You”.

Na ovu ideju njen tim je došao nekoliko dana pred dodelu. Na sceni se nalazilo jedanaest scenografija sa četrdeset igrača.

Troškovi same produkcije seta su najmanje koštali, malo više od toga dato je na najave, a najviše (čak osam miliona) je dato za pravo da se spot emituje na CBS-u.

8.Victory – Paf Dedi  (2,7 miliona dolara)

Spot urađen za “Victory” je omaž filmu “The Running Man” iz 1987. godine i traje skoro 8 minuta.

Ovaj spot je režirao Marcus Nispel, a u njemu se između ostalih glumaca pojavljuju Deni Devito i Denis Hoper.

Za pirotehniku je utrošeno preko 100 hiljada dolara, unajmljivanje helikoptera koštalo je 21 hiljadu dolara, a veštačka kiša čak 10 hiljada dolara. Kaskaderima je za skok sa jedne na drugu zgradu plaćano 5000 dolara.

Paf Dedi izbacio je ovaj singl 1998. godine u saradnji sa reperima Basta Rajmsom i The Notorious B.I.G-om kome je ovo bila poslednja snimljena pesma pred njegovu tragičnu smrt.

9. Heartbreaker- Maraja Keri i Džej Zi (2,5 milona dolara)

Dva filma su poslužila kao inspiracija za ovo video ostvarenje: “Grease” i “Enter the Dragon”.

Džej Zi nije mogao da se pojavi na video snimku, jer mu ugovor to nije dozvoljavao. Naime, on je dve nedelje ranije snimo pesmu “Girl’s Best Friend”, koja je naslovna numera filma “Blue Streak”. U spotu se u jednom trenutku na bioskopskom platnu pojavljuje animirani Džej Zi, što je naglasilo da će se i on pojaviti u spotu po isteku ugovora. Ovaj spot prenosi snažne ženske poruke.

10. To Legit To Quit – MC Hammer (2,5 miliona dolara)

Originana verzija traje čak 15 minuta, a u spotu se pojavljuju Majkl Džekson i Džejms Braun. Ova pesma imala je kulturološki značaj s obzirom na to da se fraza iz naslova ove numere ustalila u slengu engleskog jezika.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Youtube/Printscreen


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Ksenija Stojiljković
Studentkinja treče godine novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Prava neodlučna vaga koja živi na relaciji između jave i sna.