Ljubitelji animiranih filmova ove godine biće u mogućnosti da prate festival Balkanima od 20. do 25. oktobra u Domu kulture “Studentski grad”. Festival će biti dostupan i onlajn preko zvaničnog sajta festivala.

Ove godine na festival Balkanima pristigli su filmovi iz Poljske, Mađarske, Estonije, Portugala, Rumunije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Češke, Velike Britanije, Srbije, Nemačke, Bugarske, Belgije, Španije, Bosne i Hercegovine, Turske, Italije, Rusije, Ukrajine i Švajcarske.

Biće prikazano ukupno 120 filmova u okviru različitih kategorija. Publika će imati jedinstvenu priliku da vidi svu raznovrsnost evropske animirane kinematografije.

Nagrade

Pored nagrade za najbolji autorski, studentski i dečji film, žiri će dodeliti i, od nedavno uvedenu, nagradu za najbolji domaći animirani film zahvaljujući Filmskom centru Srbije.

Srpski filmovi koji učestvuju u takmičarskom programu 17. Balkanime su: Trkija Marije Vulić, Svetlosti i senke Rastka Ćirića, Dnevnik od blata Vuka Palibrka, Hronika jednog putovanja Steve Živkova, Starac i kutija Miroslava Jelića, Handmade Mine Cvetinović i Bezizlaz #8 Filipa Markovinovića.

Svaki festivalski dan otvara po jedan domaći film, a prvog dana festivala biće prikazano najnovije ostvarenje čuvenog poljskog autora Pjotra Dumale Poslednja večera.

Svi onlajn programi biće dostupni za gledanje (u živom prenosu) sat vremena nakon projekcije u bioskopskoj sali Doma kulture “Studentski grad”.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.