Dvadeseto izdanje međunarodnog festivala Dani orgulja – Dies organorum u katedrali Blažene Djevice Marije svečano je otvoreno 11. oktobra.

Manifestaciju su svečano otvorili direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić i fra Ilija Alandžak župnik župe Svetog Ante Padovanskog.

Nakon odlaganja tradicionalno zakakazanog datuma publika je u prilici da uživa u dinamičnom programu neiscrpnog blaga muzičkog nasleđa pisanom za orgulje.

Ove godine će biti predstavljeni orguljaši u čijim koncertima smo više puta tokom proteklih 20 godina uživali poput Dalibora Miklavčiča, Pavela Kohouta, Lane Jelenković, Milice Sabljić i Branke Đorđević, s posebnim naglaskom na koncert za najmlađu publiku koji će ove godine izvesti Višnja Dimitrijević.

Tokom 20 godina predanog rada, kako organizatora, domaćih orguljaša i stručnjaka u oblasti, tako i eminentnih izvođača i pedagoga iz inostranstva, festival je postao značajna i relevantna muzička manifestacija u zemlji i region.

Od osnivanja do danas u okviru festivala je održano 126 koncerata, a muzički život Beograda su obogatili orguljaši i orguljašice iz Francuske, Engleske, Austrije, Italije, Luksemburga, Danske, Slovenije, Švedske, Norveške, Češke, Belgije, Holandije, Španije, Japana, Republike Koreje, Slovačke, Hrvatske, Azerbejdžana, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Nemačke i Mađarske.

U Svečanom programu otvaranja je nastupio Dalibor Miklavčič iz Slovenije uz hor festivala Vox Organalis.

Ilić se zahvalio Gradu Beogradu i Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije na podršci, kao i nadbiskupu Stanislavu Hočevaru koji je omogućio da se uprkos obimnim radovima na rekonstrukciji, u Katedrali na Neimaru održe kvalitetni koncerti orgulja.

Festival traje do 18. oktobra.

Foto: Belkisa Beka Abdulovic


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.