Nesvakidašnji performans “Dancing Museums” u Galeriji Matice Srpske

Nesvakidašnji performans „Dancing Museums“ zakazan za 11. avgust s početkom u 19 časova, u Galeriji Matice srpske, pokazuje kako kroz ples možemo da se upoznamo sa stalnom postavkom muzeja ili galerije.

Francuski koreograf Stiv Kamso, zajedno sa novosadskim plesnim udruženjem „Groove“ pokazaće na koji način prisustvo plesa može da ponudi nove načine doživljavanja umetnosti i kulturnog nasleđa.

„Dancing museums“ realizuje „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ u saradnji sa plesnim udruženjem „Groove“, Francuskim institutom i udruženjem građana „Košnica“ sa idejom da poveže lokalnu scenu, odnosno plesače, galerije i muzeje i zajednicu (publiku) jezikom koji je svima poznat – plesom.

Ples u muzejima može imati više pravaca i dimenzija i uključivanje lokalnih plesača je veoma važno. Nastojim da plesače uvedem u javni prostor, u muzeje, da osete ambijent i povežu se sa umetničkim delima, kako bi svojim pokretom kulturno nasleđe približili publici. Da ih nateram da promišljaju, da se trude, da kombinuju sadržaj i formu, kako bi postavili svoj rad između industrije i umetnosti, poezije i zabave, kako bi to bilo iznenađujuće putovanje za publiku. Sa plesnim udruženjem „Groove“ sam već sarađivao, to su sjajni plesači, sa kojima sam se odlično povezao“, priča Kamso pred nastup u Galeriji Matice srpske.

Kamso je ideju „Dancing Museums“ prvi put realizovao još 2017. godine u Nacionalnom muzeju imigracije u Parizu. Kako i sam umetnik kaže, uspeo je da odvede javnost dalje od stalne postavke, do prostora koji nisu vidljivi i dostupni i na potpuno nov način približi umetnička dela i samo zdanje Muzeja koje je izgrađeno 30-ih godina prošlog veka.

Please follow and like us:
20