Uz slogan TESTIRAJ SE NA IGRU, Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), kao organizator Festivala koreografskih minijatura (FKM) koji promoviše koreografsko stvaralaštvo u oblasti savremene umetničke igre, poziva koreografe da prijave svoje radove za konkurs festivala do 20. oktobra. Konkurs je otvoren za sve stilove umetničke igre i podrazumeva koreografska ostvarenja do 10 minuta trajanja.

UBUS obaveštava publiku da će se uprkos aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, 24. izdanje festivala održati u izmenjenom programskom formatu. Vreme i mesto održavanja biće naknadno objavljeni.

Međunarodni karakter festivala ove godine neće moći da bude ispoštovan usled neizvesne epidemiološke situacije i čestih promena svih procedura. U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima, koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, ovogodišnji konkurs za takmičarski program biće otvoren samo za umetnike iz Srbije.

Ove godine koncept je drugačiji, pa će tako Umetnički savet festivala odabrati deset autora od prijavljenih kandidata čiji će se radovi izvesti uživo ili virtuelno u zavisnosti od epidemiološke situacije i koji će, umesto dosadašnjeg nadmetanja za tri glavne festivalske nagrade, ovoga puta biti svi finansijski stimulisani u identičnom iznosu.

Nagrade za koje će odabrani koreografi imati prilike da se takmiče ove godine, su Nagrada publike i jedinstvena nagrada Ohrabrenje koja podrazumeva podršku za realizaciju celovečernje predstave koja premijerno biva izvedena u okviru revijalnog programa narednog FKM-a.

Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati priliku da pogleda dve jednočinke pod nazivom “Vita brevis”, koreografa Katarine Ilijašević, i “Deo mene i ja” koreografa Sandre Milošević, prošlogodišnjih dobitnica nagrade Ohrabrenje.

Udruženje baletskih umetnika Srbije podseća na teške okolnosti koje su zadesile izvođačke umetnosti, s obzirom da delatnost nije mogla da se obavlja, te da su sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut.

Ovogodišnji FKM će biti realizovan sa preko 60% umanjenim sredstvima. Posebno izdvajamo ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene. Zato pozivamo stvaraoce da ne odustaju od stvaranja uprkos okolnostima, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.