Foto: FAF/Promo

Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković otvorio je drugu konferenciju za medije vešću o smrti filmskog teoretičara i stvaraoca Vladimira Petrića. Za Festival autorskog filma veliku počast predstavlja nagrada koju je Vlada Petrić implementirao za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića.

Igor Stanković najavio je specijalnu projekciju Petrićevog filma “Zid uspomena” koja će naknadno biti objavljena. Ovaj intimni digitalni esej je prikaz njegovog zida u kabinetu na Harvardu, koji je svojevrsno svedočanstvo njegovog života.

Direktor FAF-a Igor Stanković / Foto: FAF

Pročitajte još i: Predstavljen glavni program 25. Festivala autorskog filma


Selektorka pratećeg programa Hrabri Balkan, Maša Seničić, najavila je domaću premijeru filma Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu” koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu.

Selekcija filmova je takmičarska, u konkurenciji će se naći devet filmova, od kojih su tri dugometražna: “Pripadanje” B. Čevika, “Odvedi me negde gde je lepo” E. Sendijarević i “Oroslan” M. Ivanišina.

Pored dugometražnih flmova, program obuhvata dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove.

Program Bande à part predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije, sa tendencijom da nađu svoj novi filmski jezik, istakao je Stefan Ivančić. U programu će se naći velika imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza i Alberta Seraa.

Povodom jubilarnog 25. Festivala autorskog filma sabrano je šesnaest filmova koji su prikazivani prethodnih godina i koji će se naći u sklopu pratećeg programa Antologija 25. godina FAF-a.

Foto: FAF

Na konferenciji je najavljen i žiri Glavnog takmičarskog programa koji će odlučivati o nagradama za najbolji fillm, najbolju režiju i od ove godine najbolji scenario. Žiri čine: reditelj Ognjen Glavonjić, rediteljka Hana Jušić i filmski kritičar Ariel Švajcer.

U trendu izlazaka beogradskih festivala u unutrašnjost, Festival autorskog filma organizovaće specijalne projekcije filmova u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.

Karte su u prodaji na biletarnicama Doma omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu “Fontana”, Centra za kulturu “Vlada Divljan”, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, kao i u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić” UK Stari Grad.

Foto: FAF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
26
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
23
Zanimljivo
korisno korisno
20
korisno
okej okej
16
okej
divno divno
13
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
26
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.