November 16, 2019

25. Festival autorskog filma: Šta vas sve čeka na jubilarnom FAF-u

Foto: FAF/Promo

Direktor Festivala autorskog filma Igor Stanković otvorio je drugu konferenciju za medije vešću o smrti filmskog teoretičara i stvaraoca Vladimira Petrića. Za Festival autorskog filma veliku počast predstavlja nagrada koju je Vlada Petrić implementirao za najsinamatičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića.

Igor Stanković najavio je specijalnu projekciju Petrićevog filma “Zid uspomena” koja će naknadno biti objavljena. Ovaj intimni digitalni esej je prikaz njegovog zida u kabinetu na Harvardu, koji je svojevrsno svedočanstvo njegovog života.

Direktor FAF-a Igor Stanković / Foto: FAF

Pročitajte još i: Predstavljen glavni program 25. Festivala autorskog filma


Selektorka pratećeg programa Hrabri Balkan, Maša Seničić, najavila je domaću premijeru filma Stefana Đorđevića “Poslednja slika o ocu” koji je osvojio nagradu za najbolji kratki film na Sarajevo Film Festivalu.

Selekcija filmova je takmičarska, u konkurenciji će se naći devet filmova, od kojih su tri dugometražna: “Pripadanje” B. Čevika, “Odvedi me negde gde je lepo” E. Sendijarević i “Oroslan” M. Ivanišina.

Pored dugometražnih flmova, program obuhvata dokumentarne, eksperimentalne i kratke igrane filmove.

Program Bande à part predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije, sa tendencijom da nađu svoj novi filmski jezik, istakao je Stefan Ivančić. U programu će se naći velika imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza i Alberta Seraa.

Povodom jubilarnog 25. Festivala autorskog filma sabrano je šesnaest filmova koji su prikazivani prethodnih godina i koji će se naći u sklopu pratećeg programa Antologija 25. godina FAF-a.

Foto: FAF

Na konferenciji je najavljen i žiri Glavnog takmičarskog programa koji će odlučivati o nagradama za najbolji fillm, najbolju režiju i od ove godine najbolji scenario. Žiri čine: reditelj Ognjen Glavonjić, rediteljka Hana Jušić i filmski kritičar Ariel Švajcer.

U trendu izlazaka beogradskih festivala u unutrašnjost, Festival autorskog filma organizovaće specijalne projekcije filmova u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.

Karte su u prodaji na biletarnicama Doma omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu “Fontana”, Centra za kulturu “Vlada Divljan”, Domu Kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva Zadužbina, kao i u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić” UK Stari Grad.

Foto: FAF