Ovo će biti najbezbednije mesto u kome ćete uživati uz veliki broj kvalitetnih autorskih filmova kakve samo Festival autorskog filma prikazuje, poručio je Igor Stanković, direktor Festivala na konferenciji povodom 26. Festivala autorskog filma koji se održava od 27. novembra do 4. decembra.

Članovi Festivala odluku da se Festival održi fizički nazivaju “odbranom bioskopa i umetnosti i svega onoga za šta se Festival autorskog filma bori već 26 godina”, i smatraju da se u bioskopu najlepše gledaju filmovi.

Festival podseća na prvo izdanje iz 1994, rekao je reditelj Srdan Golubović, podsećajući na okolnosti u kojima je nastao.

“Ovo je nažalost prva godina bez našeg osnivača, Vojislava Vučinića. Uprkos svemu, pokušali smo da probudimo duh festivala i napravimo mogućim da se festival dogodi. Te 1994. godine je Vojislav prepoznao da ovaj grad, ovaj posrnuli džin ima radoznalost za nešto inventivno i zato mi danas, a i svih ovih godina ćemo negovati duh Vojislava Vučinića”, rekao je Golubović.

Festival posvećen Vlatku Giliću

Ceo festival će biti posvećen delu Vlatka Gilića. Golubović ističe da je Gilić jedan od “najznačajnijih dokumentarista sveta” i da njegov film “Kičma” iz 1975. nikada nije bio aktuelniji, kao i da je hrabro predvideo budućnost.


Pročitaje još i: Vizuelni identitet 26. FAF-a inspirisan Gilićevim delom „Kičma“


Foto: Promo

Program festivala

Festival će svečano otvoriti film “Zlo ne postoji”, iranskog režisera Mohameda Rasulofa.

Glavni program obuhvata 22 ostvarenja, od kojih će se 10 filmova boriti za Grand Prix Festivala i nagradu Aleksandra Saše Petrovića.

Cela selekcija naginje ka istočnoj Evropi, rekao je Stefan Ivančić, jedan od selektora programa.

U okviru glavnog programa van konkurencije, publika će moći da pogleda 12 filmskih ostvarenja u koje spada i debitantno delo gruzijske režiserke Dee Kumbašvili – film “Početak”.

Ovo delo Kumbašvilijeve osvojilo je čak četiri nagrade na San Sebastijan filmskom festivalu, te predstavlja film o kome se najviše priča ove godine, naglasio je Ivančić.

U okviru glavnog programa van takmičarske konkurencije biće prikazani filmovi “Lux Aeterna”, “Sibir” i “Novi poredak”.


Pročitaje još i:

Nesvakidašnja filmska ostvarenja na 26. Festivalu autorskog filma

Dobitnik “Zlatnog medveda” premijerno na 26. Festivalu autorskog filma


Hrabri Balkan – prvi put na programu animirani film

Ove godine će u okviru selekcije Hrabri Balkan biti prikazan i dugometražni animirani film hrvatskog reditelja, strip crtača Dalibora Barića “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”, istakla je Maša Seničić, selektorka Hrabrog Balkana.

Maša Seničić / Foto: FAF

Program Festivala obuhvataju i selekcije “Acid”, “Bande a part”, “Cinéfondation”, kao i specijalne projekcije.


Domaćin festivala je Kombank dvorana, dok će se festival održati i na sledećim lokacijama: Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, stara i nova zgrada Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskop „Fontana“, Centar za kulturu „Vlada Divljan“, Dom kulture Studentski grad i Art bioskop-Kolarčeva zadužbina.

Pored redovnog programa u salama širom Beograda, biće organizovan i onlajn program na platformi mojoff.net.

Foto: FAF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.