July 30, 2020

26. Sarajevo Film Festival u avgustu – šta sve treba da znate o festivalu

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival biće održan od 14. do 21. avgusta.

Filmske projekcije biće održane na lokacijama na kojima je moguće sprovesti epidemiološke mere.

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima.

Biće obavezna propisana distanca između gledalaca. Izvodiće se redovne dezinfekcije prostora i rigorozno će se sprovoditi obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima. Preporuka je i da se maske nose na otvorenom.

Pročitajte još i: Svetska premijera filma Pjera Žalice sa Mirom Banjac otvara 26. Sarajevo Film Festival

Lokacije na koja će se održati projekcije

U skladu sa epidemiološkom situacijom ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom otvoreni Open Air letnji bioskopi.

To su: Letnji bioskop Raiffeisen, dm Summer Screen, Letnji bioskop “Safet Zajko” i novi Letnji bioskop Stari grad.

Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, bioskopu Meeting Point, MMC Ilidža, Dječija kuća Novo Sarajevo.

KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz Letnjeg bioskopa Raiffeisen i Letnjeg bioskopa Stari grad.

Pročitajte još i: Srdan Golubović u žiriju 26. Sarajevo Film Festivala

Deo programa i u Mostaru

Ove godinedeo programa biće predstavljen i u Mostaru. Filmovi će se prikazati u novootvorenom bioskopu.

Bez projekcija u Narodnom pozorištu

Ove godine po prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola. 

“To će pričekati neka bolja vremena. Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta ove će godine biti mjesto za intervjue sa autorima i gostima Festivala, te za promociju svih zdravstvenih, epidemioloških mjera. Otvoreni prostori oko Narodnog pozorišta postat će centralno mjesto sigurnih susreta”, navodi se u saopštenju.

Da bi se izbegle uobičajene gužve, gledaocima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Festival delom i online

Filmski programi Sarajevo Film Festivala, predavanja i razgovori koji ga prate po prvi put će biti dostupni gledaocima iz cele Bosne i Hercegovine putem online platformi.

U online formatu biće program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz sveta filma. Isto tako će biti dostupan i program Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Pročitajte još i: Meksički režiser Mišel Franko dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

U skladu sa situacijom, prijema i žurki u organizaciji Sarajevo Film Festivala i festivalskih gostiju ove godine neće biti. 

“Uz dugogodišnju podršku publike, partnera i brojnih pojedinaca i organizacija uključenih u aktivnosti, Sarajevo Film Festival danas je veliki kulturni i društveni događaj sa ogromnim uticajem na ekonomiju grada i čitave BiH. Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija. Želimo još jednom, zajedno pokazati važnost kulture i umjetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svjetlu. Vjerujemo da zajedno, mi kao organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će uprkos brojnim iskušenjima biti sa nama, možemo uspjeti. Organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu”, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Foto: Sarajevo Film Festival