Žiri za dodelu Ninove nagrade za roman godine sačinio je prvu selekciju i odabrao 38 naslova za širi izbor, a 14. januara biće poznat uži izbor, dok će imena finalista NIN objaviti 21. januara.

Ime 67. dobitnika najprestižnijeg domaćeg književnog priznanja koje nedeljnik NIN dodeljuje od 1954. godine, žiri će objaviti u ponedeljak, 25. januara, najavljeno je u saopštenju redakcije.

Ovogodišnji pokrovitelji Ninove nagrade su Sberbank, jedna domaća, kao i dve strane kompanije, koje žele da ostanu anonimne, navodi redakcija NIN.

Objavljena je i lista od 38 romana koji ostaju u konkurenciji, a uređena je hronološki, po redosledu pristizanja u redakciju.

U konkurenciji ju roman „Zamalek“ Dejana Tiaga Stankovića, „Sloboda govora“ Vladana Matijevića, „Nemaju sve kuće dvorište“ Katarine Mitrović i roman „U jarku“ Slađane Nina Perković.

Za nagradu konkurišu i romani „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića, „Kontraendorfin“ Svetislava Basare, „Ljudi bez grobova“ Enesa Halilovića, „Skrik“ Ljiljane Maletin Vojvodić, „Siroti mali ratovi“ Uroša Dimitrijevića, „Ljubavi, magle, ostrva“ Svetozara Vlajkovića, „Đubre“ Marka Vidojkovića i „Podstanar“ Filipa Grujića.

Žiri je izabrao i romane „Polazeći od kraja sveta“ Jovice Aćina, „Purpurna dekada“ Vladimira Kopicla, „prekrasne ruševine“ Save Stijepovića, „Fraktura“ Nenada Teofilovića, „Paranoja barona Aldina“ Boška Krstića, „Ljubvna pesma“ Srđana Srdića, „Pelerina“ Radivoja Šajtinca i „Hostel Kalifornija“ Zvonka Gazivode.

U konkurenciji su i roman „Jugosloveni“ Borisa Miljkovića, „Konačni izveštaj o ravnoteži“ Franje Petrinovića, „čovečuljak u krošnji“ Milana Belegišanina, „Pet godišnjih doba marvenog doktora“ Miloša Nikolina, „biće jednom“ Uglješe Šajtinca, „Duhovi novembra“ Miloša Živanovića, „Katarina“ Draška Sikimića i „Ne mogu svi da umru leti“ Milana Todorova.

U širem izboru su i romani „Ništa nije ničije“ Bojana Savića Ostojića, „Vivid“ Uroša Ristanovića, „Spam“ Lazara Pašćanovića, „Stojina vetrenjača: četiri kanata“ Radovana Belog Markovića, „Prateći vokali“ Lasla Blaškovića, „Čiji to trag vidim u krošnjama“ Milan Vurdelje, „Pod oba sunca“ Ognjena Spahića, „Koloseum“ Željka Obrenovića, „Kvartida“ Šabana Šarenkapića i „David protiv optuženog zloduha“ Predraga Markovića.

U žiriju sa dodelu Ninove nagrade za roman godine su Marija Nenezić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić, a predsednik je Teofil Pančić.

Prošlogodišnji laureat Saša Ilić dobio je Ninovu nagradu za roman „Pas i kontrabas“.

Foto: Pexels


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.