Četvrti po redu Međunarodni konkurs – STRIP KAIŠ održaće se online od 6. do 11. februara u Dečjem kulturnom centru Beogradu.

Na adresu Dečjeg kulturnog centra Beograd stiglo je oko 870 radova dece i mladih (uzrasta od 5 do 18 godina) iz zemlje i inostranstva (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Finska, Gudžarat – Indija).

Strip – kaiš je najjednostavnija, ali i vrlo zahtevna forma priče u slikama, jer je potrebno u nekoliko kadrova ispričati jezgrovitu i zanimljivu zamisao koja je kompoziciono i likovno dobro ukomponovana, pa su pažnju žirija privukli oni stripovi koji su poput filma imali dobru režiju.

Stručni žiri (Mileta Miloradović, karikaturista i likovni pedagog; Vladimir Vesović, strip autor i likovni pedagog; Filip Stanković, strip autor i Uroš Maksimović, grafički dizajner i ilustrator) u ocenjivanju davao je primat onim radovima koji su ispunili zadatu formu strip – kaiša, kao i radovima koji su kompoziciono uspešno usaglasili likovne i literarne elemente.

“Trenutno stanje podstaklo je mlade da se kroz svoje radove okrenu i aktuelnim dešavanjima i iskažu svoje stavove, koje nikako ne smemo zanemariti, a ono što me još više raduje je što im to nije ugasilo i duh. Originalna ideja i smisao za humor uvek će biti preovlađujući faktor, ne samo u formi strip kaiša, već i kasnije u životu”, rekao je jedan od članova žirija, strip autor Filip Stanković.

Ideja održavanja izložbe selektovanih radova je prvenstveno povod za likovni susret, pregled trenutno dobrih ostvarenja i otkrivanje novih tajni devete umetnosti, kroz razgovor i praktičan rad.

“Kako sada nismo u mogućnosti da napravimo izložbu i susret u realnom prostoru i vremenu, preselili smo se na društvene mreže i pripremili virtuelnu izložbu i zanimljiv program za radoznale ljubitelje devete umetnosti”, istakla je Lidija Seničar, urednik likovnih programa u Dečjem kulturnom centru Beograd. Pored izložbe selektovanih radova, sve radionice će biti snimljene i prezentovane na YouTube kanalu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Foto: Milica Koncar/DKC


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
5
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
2
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
1
Zanimljivo
korisno korisno
10
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
8
divno
Predivno Predivno
7
Predivno
Super Super
2
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.