Nebojša Dugalić u Madlenianumu se 7. februara od 20 časova izvodi monodramu Ispovest Dmitrija Karamazova jubilarni 50. put.

Ovenčana velikom nagradom Srebrni vitez u Rusiji, monodrama Ispovest Dmitrija Karamazova, autorski projekat Nebojše Dugalića, zasnovana na romanu ruskog književnog genija F. M. Dostojevskog, se od januara 2013. godine nalazi na redovnom repertoaru Male scene Opere i teatra Madlenianum.

Posle brojnih gostovanja u zemlji i inostranstvu i nagrada koje je na njima osvajala (predstava je poslednji put gostovala na Brionima u okviru festivala Ulysses) publika će u petak 7. februara od 20 časova imati prilike da je vidi 50. put.

Ispovest Dmitrija Karamazova predstavlja monodramsku adaptaciju dela romana F.M Dostojevskog u kome Dmitrij Karamazov, neposredno pred svoj sunovrat, odlučuje da svoj očaj kaže bratu Aljoši, njegovom „angelu na zemlji“, i da ga, iz bezizlaza zamoli za nemoguće – da od oca ište pomoć u novcu. To je situacioni okvir događaja u kome se ispreda priča o mrtvom čvoru njihovih sudbina u koji su se nerazmrsivo zapleli i Dmitrij i otac i Ivan i Katarina Ivanovna i Grušenjka i svi oko njih, a Dmitrij Karamazov je onaj iz koga se ta nerazmrsivost izvija u vapaj da se razreši nerazrešivo…

Foto: Vladimir Nešović

O svom viđenju ovog kompleksnog lika i svojoj postavci monodrame reditelj kaže:

„Širok je čovek, moj Aljoša, suviše širok…ja bih ga suzio.“ Ovim rečima Dmitrij Karamazov kao da progovara svu svoju nemost pred zbitijem kojim je sudbinom zatečen. Nemost pred onim neimenjivim, nepredočivim, onim čemu se ne da videti lice a što neprestano podriva sve naše zemno trajanje, onim nezahvativim bilo kakvim pojmom i uopšte kakvim bilo određenjem. Postojanje oslonjeno na odsustvo bilo kakvog oslonca, nagoni sve junake Dostojevskog na gotovo mahnitu iracionalnost postupanja do te mere da se čini kako u dva različita trenutka činjenja uopšte nije reč o istom subjektu, koji, uz to, kao da ne predstavlja ništa drugo do puku vetrometinu razuma i nerazuma i golu nemoć da se nasluti bilo kakva odgonetka. Dmitrij je sav u tesnacu ove „širokosti“ koja se ne da suziti. 

Bilo da je reč o dramskim sklopovima, unutrašnjem prostoru likova, situacionim okvirima, problemskim snopovima, sve je kod Dostojevskog obeleženo trudom da se, u odsustvu imena za vlastitu sudbinu, makar ocrta prostor te neimenjivosti i da tako, bar za malo, čovek umiri svoju neutaživu žudnju za onim što mu zauvek ostaje nedohvatno. Zavodljivost te igre nedohvata je u tome što ona ima i svoje nadne trenutke kada stvari izgledaju da će poći po dobru, a ti trenuci nade se pokažu kao tek varljivi oslonci pukog predaha u suštinski nezadrživom sunovratu.   

Kao da taj koštac nade i očaja, ta mnogostruka neizdrživost protivrečnosti, hoće da po našoj koži raspiše svoju povest, ostavljajući nas da do izdaha ne saznamo u čijim je rukama, ustvari, od naše vlastite kože posedovni list.”

Foto: Vladimir Nešović


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
11
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.