Šesti Festival američkog nezavisnog filma “Indie Belgrade” održaće se ove godine od 25. do 27. decembra u Domu omladine Beograda.

Ovogodišnji, 6. Festival američkog nezavisnog filma “Indie Belgrade” imaće skromnije, svedeno izdanje u skladu sa trenutnim okolnostima i merama zbog globalne pandemije koronavirusa.

Na programu će biti dva filma, reditelja koji su već nagrađeni na našem festivalu: u pitanju su naš prošlogodišnji gost Bob Bajington i Vejn Roberts, naš gost 2017. godine.

Oba reditelja obratiće se uživo, putem video linka, beogradskoj publici nakon projekcije svojih filmova.

Pored filmskih projekcija, biće održana i tribina “Lice i naličje američkog nezavisnog filma”, o značaju, vitalnosti i širokom uticaju američke nezavisne filmske produkcije.

Bob Bajington

Bob Bajington, reditelj sa prebivalištem u Ostinu u Teksasu, kao nezavisni autor dobro je poznat svetskoj filmskoj javnosti.

Foto: Stanislav Milojković

Od SXSW festivala u Teksasu, preko stipendije Sandens Lab-a, do Travers Siti festivala i podrške reditelja Majkla Mura i Ričarda Linklejtera, njegov rad privukao je znatno veću pažnju i evropske publike posle Specijalne nagrade žirija festivala u Lokarnu za film „Neko me gore tamo voli“ iz 2012, u kojoj igra zvezda serije „Fargo“ i njegov čest producent Nik Oferman.

Od tada Bob Bajington radi i sa evropskim koproducentima poznatim po saradnji sa Džimom Džarmušom i Ričardom Linklejterom, a u njegovim filmovima igraju i zvezde kao što su Džejson Švarcman, Olimpija Dukakis ili Kieran Kalkin. Upravo će ovaj njegov film beogradska publika biti u prilici da pogleda.

Vejn Roberts

Vejn Roberts, koji odrastao na Aljasci, a sada živi u Bruklinu, nakon umetničke srednje škole u Njujorku gde diplomira istoriju filma i filozofiju upušta se u rediteljske vode i debituje filmom “Kejti kaže zbogom” iz 2017. Već ovim svojim debitantskim ostvarenjem on uspeva da otvori vrata za svoj sledeći film “Profesor” sa Džoni Depom.

Foto: Stanislav Milojković

Na ovogodišnjem festivalu podsećamo se Vejnovog debija, koji je publika u Beogradu već imala prilike da vidi 2017. Nakon projekcije sa njim razgovaramo o tome kako mu je ovaj nezavisni i mali film otvorio vrata velikih studija, šta za njega znači biti nezavisnost u filmu, kakvi su mu budući planovi i projekti, te kakvi su uslovi rada u ovom trenutuku za sve one koji se bave filmom u Americi, bilo da rade u okviru velikih studija, ili se bore sa skromnim i malim budžetima u okviru nezavisnih produkcija.

“Lice i naličje američkog nezavisnog filma”

Tribina pod nazivom “Lice i naličje američkog nezavisnog filma” ima za cilj da odgonetne vitalnost kojom američki nezavisni film ne samo da uspeva da opstane i preživi sva moguća produkcijska i kreativna iskušenja, već i da utiče globalno na kinematografske tokove u drugim zemljama.

Tribinu će pratiti inserti iz sad već kultnog filma Džona Kasavetisa “Lica” iz 1968. godine. Učesnici tribine su Miroljub StojanovićSaša RadojevićMilutin Petrović i Dragan Nikolić.

Razgovor naših eminentnih nezavisnih filmskih stvaralaca i kritičara imaće pokušaće da rasvetli enigmu kako je američki nezavisni film nastao i kako je uspeo da proširi svoje polje uticaja van teritorije na kojoj je nastao, odakle dolazi vitalnost sa kojom sve ovo vreme opstaje i pruža uporište mnogim autorima i van Amerike, podstičući ih da u svojim sredinama ne odustanu od borbe za nezavisnost i slobodu koja nije uvek nužno finansijska već ima i neke druge oblike.

Negde su u pitanju političke slobode, negde radničke, a negde rodne ili neke druge slobode, za koje kada nije bilo mesta u okvirima mejnstrim kinematografskih tokova, autori su te slobode po uzoru na američki nezavisni film ostvarivali na alternativne i nezavisne načine. O svemu ovome, ali i o mnogim drugim stvarima pričamo sa učesnicima tribine uz inserte kultnog Kasavetisovog filma.

PROGRAM:

Petak, 25. decembar u 18:00 // DOB Tribinska sala

Tribina “LICE I NALIČJE AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA”

Učesnici:

Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije; Saša Radojević, scenarista, reditelj, jedan od glavnih predstavnika srpskog “garažnog “ filma; Milutin Petrović, reditelj, scenarista, muzičar, jedan od glavnih predstavnika srpskog “garažnog “ filma; Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

ULAZ JE SLOBODAN


Subota, 26. decembar u 18:00 // DOB Amerikana

NEKO ME GORE TAMO VOLI / SOMEBODY UP THERE LIKES ME
komedija / 2012. / 76 min. / Režija: Bob Byngton

Komedija o muškarcu, njegovom najboljem prijatelju, ženi koju obojica obožavaju i životu koji im prolazi pred očima.
Igraju: Kejt Pulson, Nik Oferman, Džes Wiksler, Stefani Hant

Autor će se publici obratiti putem video linka posle projekcije.

Cena ulaznice: 200 RSD


Nedelja, 27. decembar u 18:00 // DOB Amerikana

KEJTI KAŽE ZBOGOM / KATIE SAYS GOODBYE
drama / 2016. / 88 min. / Režija: Wayne Roberts

Sedamnaestogodišnja konobarica Kejti (Olivija Kuk, Motel Bejts) iz šoferskog svratišta u Arizoni, ima svoju mračnu tajnu kako skupiti novac za odlazak u San Francisko. U jednom trenutku, tajnu će saznati svi…
Igraju: Olivija Kuk, Kristofer Abot, Džim Beluši

Festivali: Toronto, Rotterdam, Taipei, Florida Film Festival

NAGRADE:

Najbolji reditelj festivala – IndieBelgrade

Najbolji igrani film i najbolja glumica: Manchester International Film Festival

Stockholm Impact Award: Stockholm Film Festival

Nagrada žirija i najbolji scenario: Las Cruces IFF

Nagrada žirija: Sarasota Film Festival

Autor će se publici obratiti putem video linka posle projekcije.

Cena ulaznice: 200 RSD

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.