Udruženje Pobunjene čitateljke raspisalo je poziv za projekat „Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“ kroz koji će se srednjoškolke i srednjoškolci iz cele Srbije baviti istraživanjem književnog i kulturnog nasleđa SFRJ.

„Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“ predstavlja produžetak prethodna dva radioničarska projekta Pobunjenih čitateljki u kojima su polaznice/i polaznici prvo učene kritičkom promišljanju o popularnoj književnosti, a zatim i temeljnijim teorijskim i kritičkim pristupima književnosti.

Prijave za učešće otvorene su do 25. marta, a prijavni formular i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu Mini Bookvica.

Ovaj projekat namenjen je mladima srednjoškolskog uzrasta, uzrasta od 14 do 18 godina, a u fokusu projekta biće teme jugoslovenskog književnog nasleđa.

Obuhvata tri segmenta tog nasleđa: dečje lektire i prevedenu književnost zemalja nesvrstanih, žensko stvaralaštvo tog perioda, kao i književnost koja temetizuje Narodnooslobodilačku borbu.

Ovoga puta pored književnosti rad će obuhvatiti i  druge umetnosti, poput filma i pozorišta koji beleže period života u Jugoslaviji.

„Jugoslovensko nasleđe nam je presudna tema projekta jer ono sa sobom nosi tradiciju antifašizma, internacionalizma, antirasizma, emancipacije žena i, generalno, solidarnosti i zajedništva. Ono ne predstavlja samo istorijsko pitanje, već i skup vrednosti za koji smatramo da se treba i danas boriti“, kaže jedna od Pobunjenih, književna kritičarka Marija Božić.

„Ono na šta posebno želimo da stavimo akcenat jeste ponovno otkrivanje ženskog stvaralaštva u okviru jugoslovenskog nasleđa. Još više od toga želimo da otvorimo prostor gde mladi, naročito devojke, svojim kritičkim radovima mogu da istupe u javnost.”

Učesnice/i će najpre imati konsultativna predavanja sa mentorkama, a potom će istraživati i kritički analizirati dela jugoslovenskog kulturnog nasleđa koja će pronaći u lokalnim gradskim, školskim i porodičnim bibliotekama i arhivama.

Istraživanje će se odvijati u aprilu, i učenice/i će u svakom trenutku imati podršku mentora. Tokom maja, po završetku istraživanja, njihovi istraživački i kritički tekstovi biće objavljeni na portalima Bookvica i Mini Bookvica, a potom će biti štampan i jedan broj Biltena „Pobunjeno čitam” čija je tema upravo jugoslovensko nasleđe.

Sve aktivnosti će se odvijati onlajn. Koliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, učesnice/i će svoja istraživanja sprovoditi i u lokalnim zajednicama (poseta bibliotekama i arhivima) uz obavezno poštovanje mera prevencije od virusa.

Ovo je jedan u nizu #pobunjenočitam projekata koje su Pobunjene čitateljke uz podršku Fondacije Jelena Šantić počele da realizuju tokom 2020. godine. Tada je organizovana slična akcija u kojoj su učestvovale devojčice i dečaci od 12 do 18 godina, a radilo se na pisanju književne kritike savremene domaće i strane produkcije za decu i mlade.

„Odziv je bio neočekivano veliki i u periodu od nekoliko meseci bavile smo se mentorskim radom sa učesnicama i njihovim prvim kritičkim tekstovima“, objašnjava Irena Jovanović.

„Ovo nas je ohrabrilo da nastavimo da radimo sa mladima i naredni projekat je pored mentorskog podrazumevao i predavački i radioničarski rad iz oblasti feminističkih i drugih savremenih pristupa književnosti, a u njemu su učestvovale učesnice iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, otkrivajući i pišući o savremenim autorkama iz bivših jugoslovenskih zemalja.“

Ko su Pobunjene čitateljke?

Udruženje Pobunjene čitateljke postoji od 2014. godine i čine ga književne kritičarke i druge radnice i radnici u kulturi čiji se rad vezuje za odgovoran, društveno-angažovani pristup književnosti.

Misija ovog udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih i nacionalističkih obrazaca.

Pobunjene čitateljke književnost i kulturu analiziraju iz feminističkih, kvir, antikolonijalnih, levičarskih i drugih angažovanih pristupa, a svoje tekstove objavljuju na portalima Bookvica i Mini Bookvica, dok često sarađujemo i sa drugim medijima.

Poseban akcenat stavljaju na regionalno žensko stvaralaštvo. Do sada su u različitim formama sarađivale sa više od 70 koleginica i kolega iz zemlje i regiona. Osim toga, organizuju radionice i ostale alternativne obrazovne programe u domenu kritičkog promišljanja književnosti i kulture.

Foto:


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.