Iako njegove uloge u popularnim serijama “Senke nad Balkanom” i “Južni vetar” nisu velike, glumac Aleksandar Gligorić uspeo je ono što malo njih može – učinio je ove uloge veoma zapaženim. Dok iščekuje premijeru nove serije “Močvara” i filma “Kelti”, Gligorić vreme provodi u karantinu. Iako je za mnoge glumce ovo težak period, jer su sprečeni da rade, naš sagovornik kaže da je ipak na neki način opušten. Sa njim smo razgovarali o iskustvu u radu na “Senkama” i “Južnom vetru”, ali i akciji čitanja bajki za decu na internetu kojoj se priključio.

Sa Aleksandrom razgovarala Miljana Miletić.

KK: S obzirom na novonastalu situaciju, glumci i drugi kulturni radnici nisu u mogućnosti da rade. Postoji li alternativa? Kako glumac preživljava ovakve situacije?

AG: Oni koji su “na plati” uživaju u toliko željenom odmoru. Mi koji nismo, ne znam šta ćemo niti kako ćemo. Sebičan sam i lenj čovek koji sve probleme koji nisu u njegovoj direktnoj nadležnosti prepušta Gospodu. On je do sada uvek bio milostiv i rešavao ih je. Odatle opuštenost.

KK: Priključili ste se akciji čitanja bajku. Kako je došlo do te inicijative i koji je cilj?

AG: Zvao me je Vukašin Ljuština ispred biblioteke “Vlada Aksentijević” iz Obrenovca i rekao mi za tu akciju u kojoj glumci čitaju priče deci. Pristao sam jer je to lepa i korisna akcija. Mnogi roditelji imaju neki stid kad čitaju, mnogi slabo to rade… Ja to razumem i to je normalno. Kad smo već dokoni, mi koji smo se školovali da lepo govorimo, ne vidim razlog da ne učinimo to za našu decu. Možda se nekima dopadne, možda zavole literaturu, možda je neki mali pisac prvi put čuo “Mačka u čizmama” baš od mene. To je lepa misao i lepa misija. Jedan čovek mi je rekao da je prva reč koju mu je dete reklo bila “još”, po onoj reklami koju sam radio. To se dešava.

KK: Glumite u “Senkama”, “Južnom vetru”… ovo su veoma popularna ostvarenja u Srbiji. Zbog čega mislite da je to tako?

AG: Iako male po prostoru, značajne su mi uloge Jordana u “Senkama” i Kapućina u “Južnom vetru” jer je reč o izuzetnoj gledanosti u oba slučaja. Ta gledanost je učinila da i te moje ulogice budu prilično zapažene i to ne samo u branši već i u narodu. Drago mi je što je tako. A popularnost ta dva projekta nije slučajna. Reč je o produkcijama s kakvim se nisam sretao kod nas. Osnova svega je scenario. Nekad ekipa napravi pitu i od nejestivih stvari, ali to se jako retko događa. Ovo je imalo smisla već pri samom čitanju scenarija. Te maestralno napisane scenarije nadogradile su odlične režije, vrhunska gluma, perfektna muzika, sjajni kostimi, scenografija, neviđena fotografija… itd. Svaki čovek na setu je znao da radi ozbiljnu stvar i ta kolektivna želja nije mogla da iznedri ništa drugo nego film i serije koje će mnogi pamtiti i želeti da gledaju iznova i iznova.

U slučaju “Senki”, posebnu privlačnost ima ta epoha, ta estetika, nešto što kod nas nikada nije snimljeno na tom nivou, zatim prilična doza naše prebogate istorije koju Srbi naročito vole i poštuju, paralele s današnjicom i poruka da se vremena menjaju ali da su ljudi uvek isti.

“Južni vetar” je doneo ono što smo se godinama pitali gde je. Pravi srpski akcioni film. Prepun emocija, tačnih odnosa, sjajnih i prepoznatljivih karaktera koje je Balkan odlično identifikovao ali i zavoleo. “Južni vetar” je na najbolji i najprofesionalniji način oslikao tu stranu vremena u kojem živimo. Uveo nas je u svet našeg podzemlja, naše crne hronike, naših muka sa korupcijom, naših sukoba sa ubrzanjem, s mentalitetom, smenom sistema, sa sve pristupačnijim drogama, našom prostitucijom ali i našim porodičnim mukama, našim finansijskim problemima, našim pomodarstvom, itd. Dakle, jedan baš naš film. Kad kažem “naš”, mislim i na ostale Balkance, jer sam video na projekcijama u susednim zemljama da je reakcija identična. Pored sjajnog osećaja i talenta reditelja Miloša Avramovića, nije mala zasluga za tu popularnost ni glavna uloga kolege Miloša Bikovića, koji je današnjoj omladini značajniji uzor nego što je nama bio bilo ko. Mladi ga obožavaju.

KK: Ispričajte nam neku anegdotu sa snimanja “Senki” ili “Južnog vetra”.

AG: Nekako nemam nijednu anegdotu koja nije kompromitujuća za učesnike. 🙂 Bolje da ćutim. Bilo je prezabavno svaki dan; ja taj svoj posao mnogo volim kad ga ima.

KK: U kojim ulogama ćemo Vas tek gledati? Da li ste radili na nekom novom projektu?

AG: Za sada čekam premijeru serije “Močvara” Olega Novkovića i Milene Marković, zatim film “Kelti” Milice Tomović i nastavak “Južnog vetra” a možda i “Senki”.  Možda sam nešto i prećutao; ako jesam, to onda nije izvesno.

Foto: Privatna arhiva

KK: Imate li neku neostvarenu želju kada je gluma u pitanju?

AG: Imam previše neostvarenih želja. Nisam radio mnogo u pozorištu a tamo je broj opčinjavajućih likova još veći. Imam neki unutrašnji osećaj da bih mogao da dam veliki doprinos tamo ali nisam tip koji se nameće. Ja sam stari tip glumca koji čeka da ga zovu.

Imam i neke ideje koje bih možda ja pokrenuo. Neću ih odati. Ogroman je broj likova koje želim da odigram. I napisanih i nenapisanih, i istorijskih i izmišljenih.

KK: Glumili ste Sirana za decu na KiM. Kako gledate na to iskustvo?

AG: Nekad imam osećaj da me Bog sve vreme osluškuje i ugađa mi. Rekao sam kolegi da mi treba jedna dobra, raskošna dečja predstava, s puno dobre muzike, barokne atmosfere, sa vrhunskim kostimima… i nakon nekoliko dana me zove drug iz studentskih dana, reditelj Nenad Todorović, i nudi mi baš to. Prelepo iskustvo mada i prezahtevno za moju kondiciju. Mislim, probe su bile prezahtevne, sad je lako.

Što se Kosova i Metohije tiče, moram da priznam da nisam ljubitelj obilazaka okupiranih teritorija ali mi je ipak drago kad igram dobru predstavu tamo i time ponudim mogućnost da se neko srpsko dete s Kosmeta zaljubi u pozorište, u igru, ples, muziku, umetnost uopšte.

KK: Šta biste preporučili čitaocima da obavezno pročitaju ili odgledaju dok su u karantinu?

AG: Ne umem da preporučujem jer spadam u izrazito dementne osobe koje ne znaju nijedan naslov, nijedno ime.. a svakako bi ta preporuka zavisila i od pola, starosti, inteligencije, interesovanja, obrazovanja i svakako od toga šta je već pročitano. Ovo je zapravo pitanje sa sedam miliona odgovora. Ako bih preporučivao u odnosu na vreme trajanja ove nevolje, onda je najbolje da svi uzmemo “Rat i mir”.

Foto: Privatna arhiva


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
10
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.