U petak 1. maja i u subotu 2. maja u 21h, na kanalima KC Grad biće prikazane dve nove epizode na platformi #AloneTogether.

Prvog dana vikenda gosti KC Grada biće Rajko Grlić, reditelj, producent, scenarista i profesor na Univerzitetu Ohajo u SAD, odakle se javio Kulturnom centru Grad. Tu je, zatim i mlada umetnica Viktorija Zdravković čija je izložba “Iru”, planirana u Gradskoj galeriji, odložena. Čućemo i nastup kantautorke Ane Ćurčin i videti spotove benda proto tip nastale u karantinu. 

Između ostalog, Rajko Grlić će u emisiji pričati i o saradnji sa Nebojšom Glogovcem na filmu “Ustav Republike Hrvatske”.

“Bila je neizmerna sreća da sam imao Glogija, da je on to igrao, da je voilo, i ta igra je bila jedna od najlepših glumačkih igara koje sam se sa nekim igrao.” (Rajko Grlić o Glogovcu)

Govoreći o filmu “Čaruga” kao vrsti vesterna, Grlić je rekao da bi svaki režiser zakonom trebalo da snimi barem jedan vestern.

“To je jedan pravi oblik filma i onoga što film ima u sebi – rubove zakona i nezakona. Ja tvrdim da je vestern najsličniji antičkoj tragediji u podeli vrednosti, morala…”

Do raspada Jugoslavije snimio je sedam dugometražnih igranih filmova među kojima su kultni “U raljama života” i “Čaruga”. Zatim skoro deset godina nije stvarao, a onda je snimio još četiri filma od kojih su najpoznatiji “Karaula” i “Ustav Republike Hrvatske”.

Ana Ćurčin / Foto: Kulturni centar Grad promo

Sa Grlićem se razgovaralo i o slobodama u doba pandemije, o seriji “Grlom u jagode”, o socijalnom životu u vreme i posle krize, o stanju u filmskoj industriji i mogućoj budućnosti, ali i o vanrednom stanju u SAD.

U subotu nas očekuje Mile Hund iz Rijeke, jedan od omiljenih Grad rezidenata, i donosi žurku Mile Voli Disko.


Povodom obeležavanja 11. rođendana KC Grada, pokrenuta je jedinstvena online platforma #AloneTogether, program posvećen promociji umetnosti i kulture koji se sastoji od muzičkih nastupa, intervjua, razgovora i preporuka u vidu kratkih formi predstavljanja stvaralaštva muzičara, književnika, filmskih autora i drugih umetnika i njihove svakodnevice u ovom nesvakidašnjem vremenu.

Foto: Kulturni centar Grad promo

U prvoj fazi projekta Alone Together prilozi se snimaju u kućnoj varijanti, uz poštovanje preporuke ograničenog okupljanja ljudi i slanje poruke o solidarnosti i svesti o problemu u kome se ceo svet našao, a kroz princip “digital closeness” projekat je svojevrsna antiteza sveprisutnom “social distance” modelu. Format kolažnog karaktera emituje se u doba zabrane kretanja tj. preporučene izolacije, a projekat takođe čine i književne, muzičke i filmske preporuke umetnika koje možete čitati na www.kcgrad.rs.

Prethodna emisija:

Foto: Kulturni centar Grad promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
9
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
6
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
5
Zanimljivo
korisno korisno
4
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
2
divno
Predivno Predivno
1
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.