Foto: Kulturni centar Grad promo

U petak 1. maja i u subotu 2. maja u 21h, na kanalima KC Grad biće prikazane dve nove epizode na platformi #AloneTogether.

Prvog dana vikenda gosti KC Grada biće Rajko Grlić, reditelj, producent, scenarista i profesor na Univerzitetu Ohajo u SAD, odakle se javio Kulturnom centru Grad. Tu je, zatim i mlada umetnica Viktorija Zdravković čija je izložba “Iru”, planirana u Gradskoj galeriji, odložena. Čućemo i nastup kantautorke Ane Ćurčin i videti spotove benda proto tip nastale u karantinu. 

Između ostalog, Rajko Grlić će u emisiji pričati i o saradnji sa Nebojšom Glogovcem na filmu “Ustav Republike Hrvatske”.

“Bila je neizmerna sreća da sam imao Glogija, da je on to igrao, da je voilo, i ta igra je bila jedna od najlepših glumačkih igara koje sam se sa nekim igrao.” (Rajko Grlić o Glogovcu)

Govoreći o filmu “Čaruga” kao vrsti vesterna, Grlić je rekao da bi svaki režiser zakonom trebalo da snimi barem jedan vestern.

“To je jedan pravi oblik filma i onoga što film ima u sebi – rubove zakona i nezakona. Ja tvrdim da je vestern najsličniji antičkoj tragediji u podeli vrednosti, morala…”

Do raspada Jugoslavije snimio je sedam dugometražnih igranih filmova među kojima su kultni “U raljama života” i “Čaruga”. Zatim skoro deset godina nije stvarao, a onda je snimio još četiri filma od kojih su najpoznatiji “Karaula” i “Ustav Republike Hrvatske”.

Ana Ćurčin / Foto: Kulturni centar Grad promo

Sa Grlićem se razgovaralo i o slobodama u doba pandemije, o seriji “Grlom u jagode”, o socijalnom životu u vreme i posle krize, o stanju u filmskoj industriji i mogućoj budućnosti, ali i o vanrednom stanju u SAD.

U subotu nas očekuje Mile Hund iz Rijeke, jedan od omiljenih Grad rezidenata, i donosi žurku Mile Voli Disko.


Povodom obeležavanja 11. rođendana KC Grada, pokrenuta je jedinstvena online platforma #AloneTogether, program posvećen promociji umetnosti i kulture koji se sastoji od muzičkih nastupa, intervjua, razgovora i preporuka u vidu kratkih formi predstavljanja stvaralaštva muzičara, književnika, filmskih autora i drugih umetnika i njihove svakodnevice u ovom nesvakidašnjem vremenu.

Foto: Kulturni centar Grad promo

U prvoj fazi projekta Alone Together prilozi se snimaju u kućnoj varijanti, uz poštovanje preporuke ograničenog okupljanja ljudi i slanje poruke o solidarnosti i svesti o problemu u kome se ceo svet našao, a kroz princip “digital closeness” projekat je svojevrsna antiteza sveprisutnom “social distance” modelu. Format kolažnog karaktera emituje se u doba zabrane kretanja tj. preporučene izolacije, a projekat takođe čine i književne, muzičke i filmske preporuke umetnika koje možete čitati na www.kcgrad.rs.

Prethodna emisija:

Foto: Kulturni centar Grad promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
30
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
20
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
16
Zanimljivo
korisno korisno
13
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
21
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.