Ovog vikenda na online platformi #AloneTogether Kulturni centar Grad donosi još dve epizode serijala na svojim kanalima.

Prvog dana vikenda u 21h gosti KC Grada biće Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator koji živi i radi u Njujorku, Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz klavirskog LP Dua, a čućemo i videti spotove benda Vizelj nastale u karantinu.

“Ne da će se sve promeniti, već će vrlo malo stvari ostati po starom jer ovo je nova realnost”.

Između ostalog, Mirko Ilić će u emisiji govoriti o poslu, karijeri, ali i o svojim viđenjima novih vrednosti nakon koronskog perioda.

Poznati dizajner često je i gost Beograda i Srbije gde je sarađivao na više projekata, više puta izlagao i održao brojna predavanja i razgovore na temu grafičkog dizajna. Osamdesetih je napustio Balkan i otišao u Ameriku, a u novoj emisiji govorio je i svojoj viziji budućnosti: “Kao što je netko rekao, i mrak se širi brzinom svjetlosti, povremeno se i svjetlost širi brzinom svjetlosti“.

Karijeru je počeo 1975. godine kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje da objavljuje i ilustracije u “Studentskom listu”, “Poletu”, “Pitanjima”, “Startu” i “Danasu”.

U bivšoj Jugoslaviji i Evropi ilustrovao je i plakate, omote gramofonskih ploča i stripove, a 1986. preselio se u SAD. Radio je kao ilustrator za mnoge najznačajnije časopise i novine u SAD, gde je 1991. godine postao art direktor magazina “Time”, zadužen za internacionalno izdanje. Naredne godine postao je art direktor “New York Times Op-Ed pages”, a 1995. osnovao je Mirko Ilic Corp, studio za grafički dizajn, 3-D kompjutersku grafiku i titlove za film.

Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su Society of Illustrators, Society of Publication Designers, the Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design i druge. Koautor je nekolicine knjiga o dizajnu, uključujući Design of Dissent (s Miltonom Glejzerom), Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, the Anatomy of Design i Stop Think Go Do (sa Stivenom Helerom). Njegovi radovi su se pojavili u više od 200 knjiga i 500 časopisa.

Ilić je hrabro eksperimentisao i od samog početka nametnuo se beskompromisnim zalaganjem za rušenje normi u funkciji umetnosti. Još 80-tih godina stekao je kultni status u kulturnoj javnosti bivše Jugoslavije, a pre pet godina dobio je još jedno priznanje nakon što je njujorški muzej MoMA otkupio 38 njegovih radova i uvrstio ih u svoju stalnu zbirku.

“Umetnost ne prestaje, čak ni tokom ovih stanja”

Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo govoriće o spajanju futurizma i prošlosti, ali i o inspiraciji za stvaranje u doba izolacije. “Umetnost ne prestaje, čak ni tokom ovih stanja”, kaže Sonja Lončar.

“Inspiracije ima, ima vremena za kreativu, nije ovo jedino vanredno vreme koje smo preživeli u našim životima, tako da nam i to daje neko iskustvo,ali mislim da je ovo vreme dragoceno za inače sve ono što ne postižemo, da malo raščistimo neke stvari, da sagledamo sebe i oko sebe i da vidimo, kao da smo dobili neki gratis period uz svu ovu sekiraciju”, dodaje Andrija Pavlović.

Pričaće nam i o novom albumu Dualnost, o nastupu u Južnoj Koreji, o utiscima koje nose sa koncerta u beogradskom Narodnom pozorištu, održanom samo nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja.

Čućemo i njihove vizije budućnosti u vremenu ispred nas:

“Neverovatno je koliko su se civilizacije lako brisale i nestajale. Mislim da mi toga nismo svesni i da stalno mislimo da ćemo ostati ovde zauvek i da smo kao homo sapiensi najpametniji, a onda se pojavi neki virus i odjednom cela planeta stane i ne možemo da se sastavimo. Volela bih da postanemo svesniji toga da smo deo nekog sistema a ne vladari”.

Bend Vizelj u novoj emisiji predstaviće spotove snimljene u izolaciji. Ovoga puta specifični prepoznatljivi zvuk, i, kako mnogi kažu, mešavina svih mogućih žanrova od bluza i fanka do panka, dolazi iz karantinskih uslova.

Vizelj

Subota, 9, maj

U subotu se virtuelno, nakon premijernog oktobarskog nastupa u Kulturnom centru Grad, vraća Luka Venezia aka Curses, Njujorčanin baziran u Berlinu i jedan od favorita sa etikete Jeniifer Cardini, i donosi VR DJ set specijal iz svog berlinskog studija. Očekuje nas i kratki intervju o trenutnoj situaciji, budućnosti, a čućemo i koja nova izdanja priprema u sklopu svoje izdavačke kuće Ombra INTL. Njegov zvuk karakteriše velika energičnost, spajanje rokenrola i mračnog diska, uz psihodelične synth repeticije i ritmove, a sve u jedinstvenom mix-u italo-acid punka osamdesetih.

Curses

AloneTogether, jedinstvena online platforma, program je posvećen promociji umetnosti i kulture. Kako su kultura i umetnost nezaustavljive i u vremenima različitih kriza, kroz razgovore sa cenjenim umetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva, Kulturni centar Grad pokušaće da sagleda našu zajedničku budućnost – svakog vikenda u isto vreme na KC Grad kanalima.

Prethodne emisije serijala #AloneTogether pogledajte OVDE.

Foto: KC Grad


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.