Ovog vikenda na online platformi #AloneTogether Kulturni centar Grad donosi još dve epizode serijala na svojim kanalima.

Prvog dana vikenda u 21h gosti KC Grada biće Mirko Ilić, grafički dizajner i ilustrator koji živi i radi u Njujorku, Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz klavirskog LP Dua, a čućemo i videti spotove benda Vizelj nastale u karantinu.

“Ne da će se sve promeniti, već će vrlo malo stvari ostati po starom jer ovo je nova realnost”.

Između ostalog, Mirko Ilić će u emisiji govoriti o poslu, karijeri, ali i o svojim viđenjima novih vrednosti nakon koronskog perioda.

Poznati dizajner često je i gost Beograda i Srbije gde je sarađivao na više projekata, više puta izlagao i održao brojna predavanja i razgovore na temu grafičkog dizajna. Osamdesetih je napustio Balkan i otišao u Ameriku, a u novoj emisiji govorio je i svojoj viziji budućnosti: “Kao što je netko rekao, i mrak se širi brzinom svjetlosti, povremeno se i svjetlost širi brzinom svjetlosti“.

Karijeru je počeo 1975. godine kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje da objavljuje i ilustracije u “Studentskom listu”, “Poletu”, “Pitanjima”, “Startu” i “Danasu”.

U bivšoj Jugoslaviji i Evropi ilustrovao je i plakate, omote gramofonskih ploča i stripove, a 1986. preselio se u SAD. Radio je kao ilustrator za mnoge najznačajnije časopise i novine u SAD, gde je 1991. godine postao art direktor magazina “Time”, zadužen za internacionalno izdanje. Naredne godine postao je art direktor “New York Times Op-Ed pages”, a 1995. osnovao je Mirko Ilic Corp, studio za grafički dizajn, 3-D kompjutersku grafiku i titlove za film.

Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su Society of Illustrators, Society of Publication Designers, the Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design i druge. Koautor je nekolicine knjiga o dizajnu, uključujući Design of Dissent (s Miltonom Glejzerom), Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, the Anatomy of Design i Stop Think Go Do (sa Stivenom Helerom). Njegovi radovi su se pojavili u više od 200 knjiga i 500 časopisa.

Ilić je hrabro eksperimentisao i od samog početka nametnuo se beskompromisnim zalaganjem za rušenje normi u funkciji umetnosti. Još 80-tih godina stekao je kultni status u kulturnoj javnosti bivše Jugoslavije, a pre pet godina dobio je još jedno priznanje nakon što je njujorški muzej MoMA otkupio 38 njegovih radova i uvrstio ih u svoju stalnu zbirku.

“Umetnost ne prestaje, čak ni tokom ovih stanja”

Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo govoriće o spajanju futurizma i prošlosti, ali i o inspiraciji za stvaranje u doba izolacije. “Umetnost ne prestaje, čak ni tokom ovih stanja”, kaže Sonja Lončar.

“Inspiracije ima, ima vremena za kreativu, nije ovo jedino vanredno vreme koje smo preživeli u našim životima, tako da nam i to daje neko iskustvo,ali mislim da je ovo vreme dragoceno za inače sve ono što ne postižemo, da malo raščistimo neke stvari, da sagledamo sebe i oko sebe i da vidimo, kao da smo dobili neki gratis period uz svu ovu sekiraciju”, dodaje Andrija Pavlović.

Pričaće nam i o novom albumu Dualnost, o nastupu u Južnoj Koreji, o utiscima koje nose sa koncerta u beogradskom Narodnom pozorištu, održanom samo nekoliko dana pre uvođenja vanrednog stanja.

Čućemo i njihove vizije budućnosti u vremenu ispred nas:

“Neverovatno je koliko su se civilizacije lako brisale i nestajale. Mislim da mi toga nismo svesni i da stalno mislimo da ćemo ostati ovde zauvek i da smo kao homo sapiensi najpametniji, a onda se pojavi neki virus i odjednom cela planeta stane i ne možemo da se sastavimo. Volela bih da postanemo svesniji toga da smo deo nekog sistema a ne vladari”.

Bend Vizelj u novoj emisiji predstaviće spotove snimljene u izolaciji. Ovoga puta specifični prepoznatljivi zvuk, i, kako mnogi kažu, mešavina svih mogućih žanrova od bluza i fanka do panka, dolazi iz karantinskih uslova.

Vizelj

Subota, 9, maj

U subotu se virtuelno, nakon premijernog oktobarskog nastupa u Kulturnom centru Grad, vraća Luka Venezia aka Curses, Njujorčanin baziran u Berlinu i jedan od favorita sa etikete Jeniifer Cardini, i donosi VR DJ set specijal iz svog berlinskog studija. Očekuje nas i kratki intervju o trenutnoj situaciji, budućnosti, a čućemo i koja nova izdanja priprema u sklopu svoje izdavačke kuće Ombra INTL. Njegov zvuk karakteriše velika energičnost, spajanje rokenrola i mračnog diska, uz psihodelične synth repeticije i ritmove, a sve u jedinstvenom mix-u italo-acid punka osamdesetih.

Curses

AloneTogether, jedinstvena online platforma, program je posvećen promociji umetnosti i kulture. Kako su kultura i umetnost nezaustavljive i u vremenima različitih kriza, kroz razgovore sa cenjenim umetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva, Kulturni centar Grad pokušaće da sagleda našu zajedničku budućnost – svakog vikenda u isto vreme na KC Grad kanalima.

Prethodne emisije serijala #AloneTogether pogledajte OVDE.

Foto: KC Grad


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
33
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
13
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.