U isčekivanju početka američke distribucije “Dare iz Jasenovca” reditelja Predraga Gage Antonijevića, najavljene za 5. februar, eminentni američki sajtovi uveliko daju svoja opažanja o filmu i tematici kojom se film bavi.

O srpskom kandidatu za Oskara i Zlatni globus u svim kategorijama svoje kritike dali su brojni sajtovi specijalizovani za film, ali i filmski znalci među kojima su Ron Burkle pod čijom je izvršnom “palicom” film došao u “Studio 101”, kao i David Glaser, izvršni direktor američke distributerske kuće.

Član Izvršnog odbora “Studija 101” Ron Burkle poručio da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića i dodao svoja zapažanja o filmu:

“Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ovu ubedljiva priča.”

I izvršni direktor “Studija 101” David Glaser ističe da je Dara iz Jasenovca prvi igrani film koji razotkriva zločine kako kaže “notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac” i dodaje:

Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a ‘Studio 101’ oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom“.

Američki The Wrap.com u prvi plan ističe da je u pitanju istorijska priča koja se “prelama” kroz sudbinu jedne devojčice pa navodi:

U novom filmu Dara iz Jasenovca vidimo retku stranu holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice.

Sajt namenjen filmskoj tematici LRMonline.com piše: 

“Neverovatno je da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče iz holokausta. I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji.”

Za Movieroar.net ova priča je kako se navodi, jedan od najviše zanemarenih delova istorije “u kom Nemci ne vode Jasenovac, već fašističke ustaše upravljaju kompleksom” pa dodaje “zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece”.


Podsetimo, nakon početka distribucije u Americi, film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.