Novinarka RTS-a Ana Stamenković dobitnica je ovogodišnjeg priznanja grand prix “Zlatna nika – Boginja pobede” koje se tradicionalno dodeljuje na Internacionalnom festivalu reportaže “INTERFER”.

Ana je nagrađena za dokumentarni film “Dnevnik jednog proleća” koji na emotivan, potresan, upozoravajući, a pre svega informativan način govori o prisustvu virusa korona u Srbiji i borbi naše zemlje.

Scenario filma prati dane koji su bili najznačajniji iz ugla novinarke uz koju smo, od sredine februara, svakodnevno pratili sve najznačajnije vesti o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji i borbi sa korona virusom. Takođe, u filmu je prikazana i priča Nataše Gocić Perić, kardiologa intenziviste Kovid bolnice KC Vojvodine, koja je na prvoj liniji borbe protiv virusa.

“Dnevnik jednog proleća” donosi priče svih onih koji su se prethodnih meseci borili protiv virusa korona bez radnog vremena. Priče ljudi koji nisu mislili na sebe, već kako sačuvati što više ljudskih života, u situaciji koja je teška za ceo svet. Više od 30 sagovornika – predstavnika države, zdravstvenog sistema, pacijenata, govorilo je o najvažnijim datumima koji su obeležili proleće za nama.

Autorka filma beleži priču koja će nas uvek podsećati na sve zdravstvene radnike koji su u najtežim danima zaboravili i na svoje porodice, koji danima nisu išli svojim kućama, a koji nikad nisu govorili koliko im je teško, već su nesebično davali sve od sebe.

Govoreći o filmu, Stamenković poručuje da je važno uživati u svakom trenutku života, čuvati porodicu i prijatelje, jer “nikad ne znamo šta nam donosi sutra”.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.