Tribina pod nazivom “Apis i Aleksandar: O noći koja je promenila istoriju Srbije” koja se održava u sklopu serijala Beograd za početnike održaće se u petak, 26. novembra u 18.30h u Galeriji 73 (Požeđka 83a, Banovo Brdo). Gost tribine je pisac Nenad Novak Stefanović, a moderatorka novinarka Smiljana Popov.

Kako je izgledala krvava noć koja je promenila istoriju Srbije, maja 1903. godine, iz ugla njenih protagonista, krvnika i žrtvi… Kako i gde se kuvala strašna zavera protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović? Šta joj je prethodilo? Zašto je kralj Milan obaveštajcu Apisu dolazio na slavu… Kako je Dragutin Dimitrijević Apis dobro poznavao Dragu Mašin i njenu braću… Kako je Apis bio u blizini Aleksandra Obrenovića mnogo puta…

Gost Smiljane Popov, novinarke i autorke naučno-popularnog TV serijala “Beograd za početnike”, ali i stručni vodič-kustos kroz jedan od najprelomnijih događaja u istoriji Srbije, ali i kroz okolnosti koje su do nje dovele je – pisac Nenad Novak Stefanović, autor tek izdate knjige “Apis i Aleksandar”, koja već preti da postane opasan besteler.

Nenad Novak Stefanović biće stručni vodič kroz splet vojnih i diplomatskih zavera koje su dovele do kobne noći 29. maja 1903, a sa novim saznanjima i istraživanjima razbiće ustaljene predstave o epohi Obrenovića i prevratu koji je odredio sudbinu Srbije do današnjih dana. Zahvaljujući mnoštvu novih podataka o Dragutinu Dimitrijeviću Apisu i Aleksandru Obrenoviću, Nenad Novak Stefanović otkriće publici koliko su njihovi životi bili duboko isprepleteni i zašto se mogu nazvati Kainom i Aveljem srpske politike.

“Prošetaćemo kroz današnje zgrade i lokacije u Beogradu i Srbiji koje su bile istorijska pozornica ili priprema za krvavi majski prevrat. Pored Apisa i Aleksandra, dvojice protagonista prelomnog događaja srpske istorije, osvrnućemo se i na ulogu koju su jake žene imale u ovom turbulentnom periodu naše istorije, kao i na njihove proračunate, iskrene ili sasvim divlje ljubavi prožete uzavrelim političkim strastima”, navodi se u saopštenju.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.