October 18, 2021

Art Talks: Razgovor sa Marielom Cvetić i Julianom Turnerom

U utorak, 19. oktobra u 13 časova u Sali rektora Rektorata Univerziteta umetnosti, biće održan razgovor iz serijala “Art Talks” Austrijskog kulturnog foruma, sa vizuelnim umetnicima Marielom Cvetić i Julianom Turnerom. Njihovi radovi deo su online platforme “Na drugi pogled // Auf den zweiten Blick // At Second Glance” na kojoj je izloženo 10 radova vizuelnih umetnika i umetnica iz Srbije i 10 iz Austrije.

“Kuća cveća’’, Julian Turner

Rad Juliana Turnera “Kuća cveća’’ je instalacija koja prikazuje izbor stilističkih vrhunaca iz bivše rezidencije, a sada mauzoleja Josipa Broza Tita. U njoj se sreću citat, autocitat i materijalni citat. U začudnom, senzitivnom maniru, namćorasta estetika se nastavlja i oslobađa, što samo otkriva prikriveni šarm njihove reinterpretacije, stoji u opisu ovog rada.

Julian Turner je o motivaciji za nastanak instalacije i samoj Kući cveća rekao: “Stigao sam u Beograd vozom sa crnogorske obale, što je trebalo da bude kratak jednodnevni predah na mom putu ka Beču. Kuća cveća mi je delovala poput opuštajućeg odmora od vrućine i buke u gradu. Nalik zgradi Kanzlerbungalow u Bonu, ova zgrada je pažljivo dizajnirana kako bi služila šizofreničnoj funkciji: tome da bude moderna, reprezentativna rezidencija za šefa vlade, istovremeno emitujući auru normalnih, svakodnevnih ljudi. Ovo je savršen primer onoga što čini jednu kolekciju, kao i onoga što bivanje u kolekciji čini njenim pojedinačnim delovima”.

Njegov rad “Kuća cveća” moguće je pogledati online na platformi “Na drugi pogled”.

Julian Turner, rođen 1985, živi i radi u Beču. “Planirana nesavršenost’’ je u srži Turnerovog multimedijalnog rada, u kome citira i duhovito menja konvencije umetničkog posla. Umetnik od kolaža, modela, imitacija materijalnog i često ponavljanih tropa kao što su hrana, arhitektura i tehnika, preuzima sve što smatra interesantnim, postavlja ih u prostor i daje im novo značenje svojim karakterističnim potpisom koji se može opisati kao amaterski u najboljem značenju te reči.

“Kao kuća”, Mariela Cvetić

Rad Mariele Cvetić na platformi “Na drugi pogled” predstavlja animaciju dela crteža “Kao kuća”. Sam crtež je bio predstavljen u galeriji Salona Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, na izložbi Conquistador, a rađen je prema crtežu Richarda Neutre, austrijskog arhitekte koji je za vreme Prvog svetskog rata 1915. godine boravio u Trebinju.

“Crtež je rađen prema dokumentima o Frojdovom putovanju u Trebinje 1898. godine. Frojd je septembra 1898. godine u sklopu putovanja po Jadranskom moru boravio u Dubrovniku odakle je, po nagovoru svog rođaka lekara u vojnom garnizonu u Trebinju, napravio jednodnevni izlet u Trebinje ne bi li video ostatke Begove kuće, i eventualno harema kojima je bio fasciniran, kao i života u njima. Važni Frojdovi tekstovi nastaju nakon ove posete, kojoj on sam ne daje preveliki značaj u svojim pismima i tekstovima, ali je sama poseta fabulizirana i antedatirana”, pojasnila je Mariela Cvetić. 

Njen rad je moguće pogledati na online platformi “Na drugi pogled”.

Mariela Cvetić, umetnica i teoretičarka umetnosti, redovna je profesorka na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autorka je velikog broja samostalnih izložbi, knjiga i učesnica na brojnim grupnim izložbama. Jedna je od autorki izložbe u paviljonu Srbije na 11. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2008. U umetničkom i teorijskom radu bavi se problemima odnosa subjekta i prostora.

Foto: Promo