September 21, 2019

Artan Lili dobitnik prve nagrade “Milan Mladenović”

Foto: Aleksandar Milosavljević

Nagradu “Milan Mladenović” u konkurenciji od 126 dela osvojio je bend iz Beograda Artan Lili sa kompozicijom “D.E.P.R.A.”.

Nagrada je dodeljena na Milanov rođendan u Narodnoj biblioteci Srbije.

“Kompozicija „D.E.P.R.A.“ zadovoljila je sve kriterijume koje muzičko delo čine izuzetnim. To je originalno, duboko individualno, stilski dosledno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talenat i veštinu tretira bez kalkulacija i cinizma, sa autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem. To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtalentovanijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od 126 dela od kojih nijedno nije bilo za potcenjivanje. Iskreno čestitamo dobitnicima i želimo im da se dalje razvijaju i napreduju pred očima mudre, zahtevne i zahvalne publike”, naveli su članovi žirija Aleksandar Žikić, Zoran Kostić Cane i Vasil Hadžimanov .

pobednička numera

Nagrada Milana Mladenovića će se dodeljivati svake godine na dan Milanovog rođenja (21. septembra), za muzičko delo od izuzetne umetničke vrednosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 evra.

“Svrha ove nagrade je da prepozna i podstakne stavaraoce u čijim se delima mogu prepoznati ona obeležja koja su krasila Milana Mladenovića”,  istakao je jedan od članova upravnog odbora Zadužbine “Milan Mladenović”.

Lik i delo Milana Mladenovića, vođe kultnog benda EKV, teško da može biti zaboravljeno. Svakako, njegova majka je u svom testamentu zatražila da se osnuje zadužbina koja će nositi njegovo ime. Zadužbina je osnovana, a od ove godine će se dodeljivati i regionalna godišnja nagrada koja će nositi ime ovog istaknutog muzičara, pesnika i kompozitora.

Zadužbina je nevladina neprofitna organiyacija osnovana sa namerom da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao celina i da se nameni za kulturne i humanitarne svrhe. Članovi Upravnog odbora Zadužbine su Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović-Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Zadužbina Milana Mladenovića / Aleksandar Milosavljević