November 23, 2019

Asimetrija – jedan par kroz tri ključne faze života

Foto: Festival autorskog filma

Jedna od šest domaćih premijera na 25. Festivalu autorskog filma je i debitantski film Maše Nešković pod nazivom “Asimetrija”.

Ovaj film se ujedno takmiči za Gran Prix “Aleksandar Saša Popović”.

Kako sama rediteljka kaže, počastvovana je što je deo festivala na kojem je odrasla.

Nešković je, inače, sa filmom “vatreno krštenje” doživela na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Sao Paolu u Brazilu.

https://www.youtube.com/watch?v=fVYglmkZW6k&t=5s

U filmu se inaće prepliću tri ljubavne priče. Dečak i devojčica, mladi zaljubljeni par i sredovečni muškarac i žena koji pokušavaju da se snađu posle razvoda. Ubrzo je jasno da je u pitanju isti par u tri ključne faze života.

“Mene su oduvek zanimali ljubavni odnosi, odnosno kako se desi da ti neko sa kim si jako blizak preko noći postane stranac. Inače, ja sam i “rođena iz rastanka”. Moji roditelji su se razveli kada sam imala dve godine. Ni ne sećam ih se zajedno, tako da sam verovatno nesvesno dosta tih elemenata unela u film”, rekla je Nešković na konferenciji za medije.

Foto: Festival autorskog filma

“Ovo je identitetski nespecifičan film. Radnja ovog filma bi mogla da se dogodi recimo u u Tokiju, a da osnove priče time ne bi bile izmeštene. Mi zapravo proživljavamo iste stvari koje su neki ljudi pre nas već preživeli, ali im vreme daje neku vrstu distorzije. I to je ono što daje određenu dinamiku ovom filmu”, istakao je koscenarista filma “Asimetrija” Vladimir Aresenijević.

Mlada glumica Mira Janjetović navela je da je “Asimetrija” netipičan film koji dolazi sa naših prostora, a namenjen je inostranoj distribuciji.

“Ponosna sam što ovakav film dolazi iz Srbije, jer generalno svet je navikao da iz naše zemlje dolaze filmovi sa teškom tematikom, socijalne teme, ličnosti sa margine, ratne teme…”, kazala je Janjetović.

U filmu pored Janjetović igraju i Daria Lorenci, Uliks Fehmiu, Mladen Sovilj i Tamara Krcunović.

Više o 25. FAF-u pročitajte u našem vodiču: Vodič za 25. Festival autorskog filma

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Festival autorskog filma