Paul Richard Landauer, austrijski umetnik, jedan je od retkih stranaca koji živi i radi u Beogradu, a koji je postao aktivan član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Tokom prethodne tri godine, Paul Landauer svoje radove je izlagao na 9 izložbi (samostalnih i grupnih) i kroz publikacije u najprestižnijim srpskim galerijama. Godišnji opus ovog umetnika je oko 50 slika.

„Veoma sam srećan i počastvovan mogućnošću da uz najeminentnija imena srpskih umetnika budem i ja član ULUS-a, najvećeg i regionalno najstarijeg nacionalnog reprezentativnog udruženja u kulturi koje broji oko 2500 umetnika. Beograd vidim kao nedovršenu simfoniju, mesto u procesu analiziranja svoje prošlosti i sponu koja povezuje istoriju sa sadašnjošću – kulturnu situaciju, u kojoj osećam poriv za analizama i iskopavanjem i u kojoj vidim preslikan sopstveni umetnički način razmišljanja” rekao je Landauer.

Na izložbi novih članova ULUS-a u paviljonu Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu od 20. januara do 10. februara 2022. godine, Landauera će predstaviti slika „7 dana slobode u decembru“, tipičan primer njegovog stvaralaštva. Njegov proces stvaranja umetnosti bliži je ritualu, nego klasičnom procesu oblikovanja slika i impresionira svojom arhaičnom jednostavnošću.

Videti Landauera samo kao slikara nije dovoljno. Možete ga opisati i kao čuvara autentičnosti i čistoće, što su retke osobine ovih dana. U vremenima digitalnih alata, koji nam omogućavaju da oblikujemo i preoblikujemo umetničko delo i zavodljive mogućnosti neograničenog poništavanja, Landauerova krajnja posvećenost fizičkom potezu kista na platnu – bez ikakvih kasnijih korekcija – postavlja temelj njegovog istraživanja lepote sirove autentičnosti.

O autoru

Paul Richard Landauer rođen je u Beču 1974. godine. Studirao je komunikologiju, istoriju umetnosti i psihologiju u Beču. Paul od 2006. kao umetnik živi i radi u Beogradu. Njegova različita interesovanja ogledaju se u živopisnom životnom putovanju. Lebdi od slikanja preko komponovanja muzike, režije kratkih filmova, reklama, radeći kao umetnički direktor, fotograf, na kraju i kao kreativni direktor i konsultant za globalnu advertajzing agenciju.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.