Dodela nagrada Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) održana je u nedelju uveče, u Londonu, a nagradu za najbolji film osvojilo je filmsko ostvarenje Sema Mendeza “1917”.

Ova ratna drama nadmašila je favorite ovogodišnje dodele – “Džokera” Toda Filipsa, “Irca” Martina Skorsezea i “Bilo jednom u Holivudu” Kventina Tarantina.

Nagrada za najboljeg režisera takođe je pripala Mendezu, koji je film zasnovao na iskustvima svoga dede iz Prvog svetskog rata. Za najboljeg glumca proglašen je američki glumac Hoakin Finiks za ulogu u filmu “Džoker”. Američka glumica, Rene Zelveger, dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu, u filmu “Džudi”, biografskoj drami o pevačici i glumici Džudi Garland.

Publika tradicionalno bira dobitnika nagrade za zvezdu u usponu, i ovu titulu poneo je britanski glumac Majkl Vord.

Osim glamurom, ovogodišnje izdanje nagrada “BAFTA” obojeno je i kritikama da među nominovanim kandidatima nije bilo dovoljno raznolikosti.

Sedmu godinu uzastopsno, nijedna žena nije nominovana u kategoriji za najboljeg režisera. Svih 20 kandidata u kategorijama najbolja glavna i sporedna uloga bilo je bele rase. Glumac Hoakin Finiks pridružio se ovim krtikama u svom pobedničkom govoru.

Filmovi koju su bili favoriti za nagradu BAFTA dobili su najveći broj nominacija i za Oskara. Podsećamo, dodela Oskara je 9. februara, u Los Anđelesu.

Foto: Youtube/Printscreen/Blitz Film Srbija


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Višnja Jovančević
Diplomirani arabista i zaljubljenik u putovanja i prevođenje. Kao članica Arapskog kulturnog centra učestvovala u organizaciji brojnih kulturnih događaja, poput Svetskog dana arapskog jezika. U slobodno vreme voli da čita, piše i istražuje arapsku kulturu.