Balet HAZARSKI REČNIK – LOVCI NA SNOVE igra se prvi put u ovoj sezoni u subotu, 25. januara u 19.30 časova na Velikoj sceni Opere i teatra MADLENIANUM.

Rađen u korpodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i Opere i teatra Madlenianum, balet je krajem oktobra imao čast da otvori 4. Bijenale plesa u kolumbijskom gradu Kali.

Balet u dramaturgiji i režiji Livije Pandur i koreografiji Ronalda Savkovića, prema delu velikog domaćeg pisca Milorada Pavića doživeo je tada desetominutne ovacije. Publika u prepunom “Teatru Municipal” je ovacijama i aplauzom ispratila naše umetnike koji su nadahnuto, motivisano, tehnički superiorno nastupili, ostvarivši fantastičnu interakciju sa gledaocima.

Na festivalu je nastupilo preko 800 umetnika, igrača iz 11 zemalja – Brazila, Španije, Meksika, Senegala, Kanade, Francuske, Japana, Čilea, i naravno Kolumbije. Turneja je nastavljena nastupima u prestonici Ekvadora, prelepom gradu Kito, kao i u Lohi, turističkom gradu na jugu te zemlje, na festivalu „Artes Vivas“.

Balet se prvi put od južnoameričke turneje izvodi u Beogradu. Od premijere, u maja 2018. godine, ovaj balet pobuđuje veliku pažnju. Posle premijernih izvođenja u oba pozorišta kritičarka “Nina” Irena Krešić je napisala:

“Sa ubedljivom pronicljivošću čitanja „enciklopedijskih jedinica” romana Hazarski rečnik, Livija Pandur… gradi balet kreativne, savremene i inovativne radnje. Evropski poznat koreograf Ronald Savković, prilazi skrovitom simboličnom značenju Lovca na snove jedinstvenim stilom kojim je odvojio telo od strasti, zaronivši tako u najdublje tajne tela, jezik plesača, mistične veštine, krhosti i čvrstine žensko-muške hazarske strasti”, pohvalivši autore baleta, dok je Miroslava Baka, kompozitora, nazvala “zidar muzike”, koji je “uzbudljivom elektronskom muzikom, već od prvih taktova, varvarskih i lirskih tema dramske simfonijske strukture, proširuje i obogaćuje pokrete Hazarda u prozirnosti i zvučnosti snova koji se čuju. Naročito istaknuvši scenografiju konceptualne grupe umetnika Numen, igrajuću i rotirajuću instalaciju, koja je važan učesnik radnje i kostime Angeline Atlagić, koji pružaju “prigušenu erotičnost tela”.

Sonja Vukićević, u ulozi hazarske princeze Ateh, je posle 34 godine ponovo zaigrala na sceni Narodnog pozorišta, a kritičarka je za njen nastup proročki napisala “harizmatične pojave i dramske svesti koje su toliko narasle da su se spojile, bez sentimentalnosti, elegantno, surovom čistotom, na „ stotine hiljada” skokova iz mesta u visine u isti mah, u istom času, jednovremene, pruža podsticaje predstavi u svetlosti njene budućnosti.”  

U ansamblu ovog prekrasnog baletskog snoviđenja su i sledeći solisti Narodnog pozorišta:

Sanja Ninković, Tijana Šebez, Ljiljana Velimirov, Maja Stojakov, Ada Raspor, Mina Radoja, Milena Ogrizović, Dejan Kolarov, Milan Rus, Miloš Živanović, Nicola Bianco, Carlos Alvarado, Antonio Bibbo, Jose Iglesias.

Opera i teatar Madlenianum već tradicionalno 26. januara, u nedelju, obeležava svoj dan, 21 godinu od prve premijere na zemunskoj sceni Madlenianuma. Svoj rođendan Madlenianum će tradicionalno obeležiti poslednjom muzičkom produkcijom u sezoni – Muzičkim putovanjem sa scene Madlenianuma, izborom najatraktivnijih operskih i operetskih arija i dueta, kao i numera iz mjuzikla i baleta koji su obeležili njihov istorijat.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
23
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
13
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
10
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
3
okej
divno divno
33
divno
Predivno Predivno
30
Predivno
Super Super
13
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.