Grk Zorba, Don Kihot, Kleopatra – scene iz svetski popularnih baletskih predstava u Novi Sad donosi Balet Kairske opere.

Ansambl će nastupiti 21. oktobra u 19 časova, u Srpskom narodnom pozorištu, na sceni Jovan Đorđević.

Osim delova iz poznatih baletskih predstava, baletski igrači Kairske opere izvešće i tradicionalne egipatske plesove.

Baletsko veče Kairske opere deo je programskog luka „Druga Evropa“, a povod za nastup je 64. Beogradski sajam knjiga na kom je Egipat počasni gost.

Ulaz je slobodan uz ulaznice koje se mogu preuzeti na Biletarnici SNP-a.


O Baletu Kairske opere

Balet Kairske operske kuće je osnovan 1966. kao sastavni deo Baletskog instituta pri Akademiji umetnosti. Prva produkcija Baleta bila je Bahčisarajska česma u režiji Leonida Lavrovskog, nekadašnjeg direktora teatra Boljšoj. Nakon toga, ansambl Baleta je svom repertoaru dodao još velikih klasičnih baleta, kao što su: Žizela, Krcko Oraščić, Pakita, Labudovo jezero i Don Kihot, a zatim su usledili moderni baleti egipatskih kompozitora i koreografa, kao što su: Oziris, Hasan i Naima, Egipatska noć i Nil.

Od 1973. Balet je imao veliki broj gostovanja u inostranstvu, pa tako i u Jugoslaviji. Baletski ansambl Kairske opere je postao sastavni deo Nacionalnog kulturnog centra 1991, a tadašnji direktor centra dr Abdel Moneim Kamel repertoaru ansambla dodao je svoje postavke baleta Romeo i Julija, Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Pepeljuga, Gusar, Karmina Burana i Bolero. Balet danas redovno gostuje u Meksiku, Francuskoj, Engleskoj, Irskoj, Koreji, Austriji, SAD, Kini, Češkoj, Italiji, Turskoj, Libanu, Jordanu, Kanadi, Rusiji i na Mauricijusu.

Foto: Novi Sad 2021


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.