Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS napunio je 11 godina i ušao u drugu deceniju svog postojanja. Festival 7. maja u 19 i 30 časova u Sava centru svečano otvaraju dva filma – „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (Who Framed Kaktus Kid?) Đorđa Markovića i „Slatko od Ništa“ (In Praise of Nothing) Borisa Mitića.

Srpski takmičarski deo BELDOCS-a pored filmova koji otvaraju festival čine i „4 godine u 10 minuta“, „Čarobnjak iz Mutnja“, „Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu sa Morave“, „Kada dođu svinje“, „Okupirani bioskop“ i „Vodič kroz crnu rupu“.

Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

Slatko od Ništa je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od našeg nerazumevanja, beži od kuće i dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Dokumentarne kadrove Ničega snimali su desetine direktora fotografije u 70 zemalja, muziku su komponovali Pascal Comelade i Tiger Lilllies-i, a glas Ničega, koje nam se sve vreme obraća u stihu, snimio je Iggy Pop.

Na festivalu će biti prikazni filmovi u nekoliko kategorija, među kojima su Međunarodni takmičarski program, Beldocs Human Rights, Front Page, Planet Earth, Fireworks, Meteori, Fokus:Baltičke zemlje, Retrospektiva: Vlado Škafar, Retrospektiva: Ulrich Sidl, Biografski dokumentarci, Muzičko-plesni dokumentarci, VR Cinema i Specijalne projekcije.


Kalendar dešavanja / Program

Cene ulaznica:

Sava centar – 400 RSD

Kombank Dvorana – 400 RSD

Dom omladine Beograda – 250 RSD

Dvorana Kulturnog centra Beograda – 250 RSD

Centar za kulturu Vlada Divljan – 250 RSD

Jugoslovenska kinoteka – 200 RSD

Muzej Jugoslovenske kinoteke – 150 RSD

Muzej savremene umetnosti Beograd – Besplatno

Izvor: Beldocs.rs


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.