April 19, 2019

Beldocs 2019: Više od sto premijera!

Foto: Beldocs

“Linija života” Darka Bajića otvara dvanaesti Beldocs – Međunarodni festival dokumentarnog filma. Publika će imati priliku da pogleda ovaj film 8. maja, a u narednim danima i pregršt premijera savremenog dokumentarnog filma.

“Linija života” je film o životu i radu akademskog slikara Miloša Bajića, oca reditelja Darka Bajića.

Darko Bajić, reditelj filma istakao je da se ne radi samo o filmu o njegovom ocu, već i o filmu  o jednom vremenu o kom publika treba više da čuje.

“Ovaj film nije samo biografska priča o slikaru, nije samo reportaža nego je to i film o jednom surovom vremenu, vremenu jednog od najstrašnijeg rata koji nam se desio u Evropi. O vremenu jednog završetka veka koji je ujedno i vek opomene, i čini mi se da ovaj film upravo sad i treba da se gleda i da komunicira sa publikom, jer se nadam će taj film postaviti a i rešiti mnoga pitanja koja nažalost nismo znali, a koja ovaj film otkriva”, kaže Bajić.

Na svečanom zatvaranju 15. maja, nakon dodele nagrada najboljim ostvarenjima, premijerno će biti prikazan srpski dokumentarac “Električni Orgazam za ljude budućnosti” u režiji Marije Vukić. Film predstavlja portret jednog od najdugovečnijih rok bendova na prostorima bivše Jugoslavije.

Selektor festival Igor Stanojević kaže da su filmovi koji će biti prikazani prikupljani sa svih strana, na sve moguće načine.

“Prevrnuli smo svaki kamen. Danas se festivali često prave po automatizmu, ali to nije naš način. Jurili smo filmove ponekad na osnovu jednog kadra. To je dovelo do programa u kom je svaki pojedinačni naslov razmotren i odabran uz najveću pažnju. Pravljenje festivala za nas je ručni rad”, rekao je Stanojević.

Dvanaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs biće održan od 8. do 15. maja na 11 lokacija u Beogradu.

Piše: Ksenija Stojiljković

Foto: Beldocs