Posle godinu i po dana pandemije uzrokovane virusom korona, pitanja mentalnog zdravlja počinju sve više da nalaze put do šire publike i shvatanja da će nam biti potrebne radikalne promene u načinu na koji mentalno zdravlje tretiramo kao društvo. Ovogodišnji specijalni program eleMental će zato publici približiti temu mentalnog zdravlja kroz inspirativnu paletu životnih priča i podstaći ih na dijalog. Nakon projekcija, serija pratećih diskusija i razgovora sa autorima, protagonistima, korisnicima podrške i stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja i ljudskih prava započeće razgovor o najosetljivijim pitanjima i o važnosti solidarnosti i podrške za sve.

Film o snazi umetnosti, norveški dokumentarac “Autoportret” (Self Portrait) u režiji Margaret Olin (Margreth Olin), Katje Hegset (Katja Høgset) i Espena Valina (Espen Wallin), prati Lene koja od desete godine boluje od teškog oblika anoreksije. Ona se strastveno posvećuje umetničkoj fotografiji želeći da prikaže stid i suočavanje sa bolešću, pa je “Autoportret” njen dnevnik i unutrašnja borba koju je želela da podeli sa svetom.

Francusko-belgijski “Nemi glas” (Silent Voice), potpisan imenom Reka Valerik, pseudonimom koji krije pravi identitet autora, istražuje traumu mladića koji gleda kako mu život izmiče. Valerik prati mladog MMA borca Havaža koji je pobegao iz Čečenije u Brisel, nakon što je otkriveno da je homoseksualac, zbog čega njegov brat želi da ga ubije. Celim filmom skrivajući lice protagoniste, kroz slike njegove intimnosti, ali i strahova, u priči o dva nespojiva identiteta, reditelj slika patnju protagoniste, u kojoj je bol sveden na egzil.

Suočavanje sa gubitkom i tugovanje teme su danskog filma “Nešto lepo što preostane” (Beautiful Something Left Behind) Katrin Filp (Katrine Philp), koji iako životno afirmativan, beleži svakodnevne žalosne, nekad i smešne trenutke u životu dece u Nju Džerziju, koja su izgubila jednog ili oba roditelja.

Španska “Prva žena” (The First Woman) Migela Eka (Miguel Eek) je potresna priča o Evi, koja ima dva sna: da izađe iz psihijatrijske bolnice i da, dok čini prve korake ka normalnom životu, ponovo uspostavi odnos sa sinom i zamoli ga za oproštaj.

Delom putopis, delom mjuzikl, a delom zagledanje u skrivene odaje ljudskog uma, islandski film “Put heroja do trećeg pola – bipolarni muzički dokumentarac sa slonovima” (The Hero’s Journey to the Third Pole – A Bipolar Musical Documentary With Elephants), u režiji Andrija Snajra Magnasona (Andri Snær Magnason) i Ani Olafsdotir (Anní Ólafsdóttir), prati Anu, odraslu u Nepalu, i muzičara Hegnija Egilsona koji ispituju patnje i “super moći” bipolarnog poremećaja.

Panel diskusije inspirisane ovim dokumentarcima, koje će uz prikazivanje tri filma u svom programu prenositi televizija N1, otvoriće važne teme kao što su gubitak i tugovanje iz dečije perspektive (Nešto prelepo što preostane), odnos između tela i mentalnog zdravlja žena (Autoportret), mentalno zdravlje izbeglica, LGBT osoba i svih koji se nalaze u ekstremnim životnim okolnostima (Nemi glas), a svim ovim i drugim temama će se pristupiti iz paradigme koju vredi zagovarati – da je mentalno zdravlje ljudsko pravo.

Program “eleMental” je podržan od strane Misije OEBS-a u Srbiji, a doprinos realizaciji ovog programa su dale kancelarije UNHCR-a i UNICEF-a u Srbiji.

Tokom ovogodišnjeg Beldocsa biće prikazano više od 100 filmova u ustaljenim festivalskim programima: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, Vatromet, Meteori, Povetarac, Naslovna strana i drugim. U istim terminima biće održan i Beldocs Industry uz podršku EU kroz program Kreativna Evropa i podprogram MEDIA, Beldocs VR/AR Academy, Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Documentaries for Kids&Youth i Beldocs Market.

Foto: Beldocs Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.