Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra na sedam lokacija u Beogradu.

Pubika će filmove moći da gleda u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, na Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare tokom trajanja festivala.

Pročitajte još i: Teen program na Beldocsu – koje filmove su mladi odabrali?

Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije

Na otvaranju festivala 3. septembra, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće premijerno prikazan film “Govori da bih te video” u režiji Marije Stojnić.

Zatvaranje i dodela nagrada biće održani na istoj lokaciji 10. septembra.

Pročitajte još i: Šest norveških priča na ovogodišnjem Beldocsu

Poslednje festivalske večeri biće prikazan norveški dokumentarni film “iČovek”, politički triler o veštačkoj inteligenciji, moći i društvenoj kontroli.  

Srpski takmičarski program u Amfiteatru sadržaće osam ostvarenja

Uz dugometražne fimove srpskih autora, na istoj lokaciji biće održane i premijerne projekcije kratkometražnih srpskih filmova. To su “Susret” Marije Strajnić, “Plava granica” Ivana Milosavljevića, “Napolju cvetaju narandže” Nevene Desivojević i “Otac Arsenije” Svetlane Cemin.

Druge lokacije

Na Letnjoj sceni na Kalemegdanu, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj, Muzeju savremene umetnosti Beograd i salama Art bioskopa Kolarac, biće prikazan kompletan Međunarodni takmičarski program, retrospektive gosta festivala Maka Sajka i Kler Simon, kao i odabir iz programa Udarni termin, Vatromet, Meteori, Povetarac, Fokus Norveška i drugih.

Mako Sajko / Foto: Beldocs

Među tim filmovima naći će se najbolji svetski dokumentarci tekuće godine, poput dokumentarnih hitova “Za Samu”, “Pećina” i “Nestanak moje majke” ili nagrađivanih filmova “Greben”, “Vera”, “FREM” i osmosatni “Radovi i dani” (Tajoko Šiođiri u slivu Šiotani).

Pročitajte još i: Nagrađivani dokumentarni filmovi na predstojećem Beldocsu

U okviru festivala biće organizovan i omaž filmu “Dečak iz Junkovca” Dejana Zečevića povodom dvadesetpetogodišnjice njegove premijere. Biće održane i projekcije retrospektivnih i nikada do sada u Srbiji prikazanih dokumentarnih filmova velikih autora “24 sata u životu klovna” Žan-Pjera Melvila i “Deca oluje: Knjiga prva” Lava Dijaza.

Bioskop Balkan

VR program biće održan u Bioskopu Balkan. Ulaz će biti slobodan uz obavezne prethodne rezervacije.

U ovoj selekciji biće prikazana ostvarenja “-22.7°C” i “Ajauaska – kosmičko putovanje” Jana Kounena, zatim “VR Free” Milada Tangšira, “Nastanjena kuća” Dijega Kompela, i “Voiding the void” Ane Knežević.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
10
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
7
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
6
Zanimljivo
korisno korisno
5
korisno
okej okej
4
okej
divno divno
3
divno
Predivno Predivno
2
Predivno
Super Super
7
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.