Trinaesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs biće održano od 3. do 10. septembra na sedam lokacija u Beogradu.

Pubika će filmove moći da gleda u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, na Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa biće dostupna za gledanje online na platformi Cinesquare tokom trajanja festivala.

Pročitajte još i: Teen program na Beldocsu – koje filmove su mladi odabrali?

Sve projekcije i prateći događaji biće održani u potpunosti u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

Amfiteatar ispred Muzeja Jugoslavije

Na otvaranju festivala 3. septembra, u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće premijerno prikazan film “Govori da bih te video” u režiji Marije Stojnić.

Zatvaranje i dodela nagrada biće održani na istoj lokaciji 10. septembra.

Pročitajte još i: Šest norveških priča na ovogodišnjem Beldocsu

Poslednje festivalske večeri biće prikazan norveški dokumentarni film “iČovek”, politički triler o veštačkoj inteligenciji, moći i društvenoj kontroli.  

Srpski takmičarski program u Amfiteatru sadržaće osam ostvarenja

Uz dugometražne fimove srpskih autora, na istoj lokaciji biće održane i premijerne projekcije kratkometražnih srpskih filmova. To su “Susret” Marije Strajnić, “Plava granica” Ivana Milosavljevića, “Napolju cvetaju narandže” Nevene Desivojević i “Otac Arsenije” Svetlane Cemin.

Druge lokacije

Na Letnjoj sceni na Kalemegdanu, u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj, Muzeju savremene umetnosti Beograd i salama Art bioskopa Kolarac, biće prikazan kompletan Međunarodni takmičarski program, retrospektive gosta festivala Maka Sajka i Kler Simon, kao i odabir iz programa Udarni termin, Vatromet, Meteori, Povetarac, Fokus Norveška i drugih.

Mako Sajko / Foto: Beldocs

Među tim filmovima naći će se najbolji svetski dokumentarci tekuće godine, poput dokumentarnih hitova “Za Samu”, “Pećina” i “Nestanak moje majke” ili nagrađivanih filmova “Greben”, “Vera”, “FREM” i osmosatni “Radovi i dani” (Tajoko Šiođiri u slivu Šiotani).

Pročitajte još i: Nagrađivani dokumentarni filmovi na predstojećem Beldocsu

U okviru festivala biće organizovan i omaž filmu “Dečak iz Junkovca” Dejana Zečevića povodom dvadesetpetogodišnjice njegove premijere. Biće održane i projekcije retrospektivnih i nikada do sada u Srbiji prikazanih dokumentarnih filmova velikih autora “24 sata u životu klovna” Žan-Pjera Melvila i “Deca oluje: Knjiga prva” Lava Dijaza.

Bioskop Balkan

VR program biće održan u Bioskopu Balkan. Ulaz će biti slobodan uz obavezne prethodne rezervacije.

U ovoj selekciji biće prikazana ostvarenja “-22.7°C” i “Ajauaska – kosmičko putovanje” Jana Kounena, zatim “VR Free” Milada Tangšira, “Nastanjena kuća” Dijega Kompela, i “Voiding the void” Ane Knežević.

Foto: Beldocs promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
33
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
23
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
20
Zanimljivo
korisno korisno
16
korisno
okej okej
13
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
6
Predivno
Super Super
23
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.