Nakon 98 dokumentarnih filmova iz celog sveta, svetskom premijerom filma „Okupirani bioskop“ u Kombank dvorani zatvoren je 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma – Beldocs. Ovaj film rediteljke Senke Domanović odlikovan je posebnom nagradom koju dodeljuje direktor festivala za „vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije“.

Među nagrađenima našli su se tvorci šest filmova. U kategoriji za najbolji film u okviru srpskog takmičarskog programa nagrađen je film „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića.

Za lepotu i jednostavnost kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje. Za dirljivu i poetičnu priču koju nam prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja – obrazloženje je žirija. 

Za najbolji u okviru međunarodnog takmičarskog programa proglašen je film „Meteori“ koji je režirao Gürcan Keltek. 

Za poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode. Mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, autor oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos. ‘Meteori’ uspevaju da stvore pažljiv i relevantan pristup nekim od najsurovovijih osnova sveta u kojem živimo – zaključuje žiri.

Posebno priznanje žiri je dodelio i filmu „Boli Bana“ reditelja Simona Gilarda. 

U okviru srpskog takmičarskog programa dodeljene su i nagrade za najbolju kameru i najbolju montažu. Dokumentarni film „Kada dođu svinje” prema oceni žirija najbolje su „izmontirali“ Thomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić. 

Kosta Glušica otišao je kući sa nagradom za najbolju kameru. Prema rečima žirija filmu Đorđa Markovića  „Poslednja avantura Kaktus Bate” koji je i otvorio Beldocs u Sava centru nagrada se dodeljuje „za preciznu istragu intrigantne priče i živopisan pristup animaciji”.

Na ovogodišnjem Beldocs-u dodeljena je i nagrada za najbolji dokumentarni film u okviru selekcije Beldosc Teen. Najmlađi članovi žirija nagradom su odlikovali film „Outaga Girls” koji je režirala Theresa Traoré Dahlberg.

Beldocs je postao javno i kulturno dobro Beograda, rekao je u svom obraćanju publici direktor i osnivač Beldocs-a Mladen Vušurović. 

„Danas želim da budem optimista da je budućnost Beldocsa pred nama, ushićeni odličnim ovogodišnjim izdanjem, za koje su se mnogi naši poklonici izjasnili da je najbolje do sada. Sedam uzbudljivih dana dokumentarnog praznika i ovo veče pred nama, dani traganja za istinom i bliskošću, obeleženi su deljenem vizije i filmske naracije, slikama naših bića i nedokučive stvarnosti. Imam pregršt dobrih vesti, ali smo svesni i izazova koji su pred nama”, rekao je ukazujući na probleme sufinansiranja. 

Izvor: beldocs.rs

Foto: Beldocs


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
7
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
4
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
3
Zanimljivo
korisno korisno
2
korisno
okej okej
1
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
9
Predivno
Super Super
4
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.