September 22, 2021

Belgrade SAXperience: Pariske noći, austrijski valcer i još mnogo toga na festivalu saksofona

Osmi međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan u Beogradu od 28. septembra do 1. oktobra.

Austrian Waltz

Festival će biti otvoren u utorak, 28. septembra u 20 časova u Atrijumu Narodnog muzeja koncertom AVIDO duo koji čine Alvaro Kolao Leon, saksofon i Đorđe Davidović, harmonika. Na večeri nazvanoj Austrian Waltz publika će imati priliku da čuje dela Johana Sebastijana Baha, Astora Pjacole, Kloda Debisija i drugih svetski priznatih kompozitora.

AVIDO duo osnovan je 2015. godine u Beču i čine ga dva umetnika sa međunarodnom reputacijom. Sastav je osvojio nagrade na takmčenjima u En Arboru (Mičigen, SAD) i u Osaki (Japan) i uspešno su nastupali širom sveta donoseći nešto novo na klasičnu i crossover scenu. Interpretacije ova dva talentovana muzičara na saksofonu i harmonici kreiraju snažan i jedinstven osećaj, povezujući scensku umetnost sa izvanrednim delima baroka i klasike. Publici pružaju priliku da putuje kroz različite epohe specifičnim zvukom njihovih instrumenata.

Parisian Nights

Drugo veče festivala, u sredu, 29. septembra u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine Grada biće održan koncert Morphing Saxophone Kvarteta koji čine Kristof Greze, sopran saksofon, Edi Lopez, alt saksofon Antoni Malkon, tenor saksofon i Metju Delaž, bariton saksofon. Na programu nazvanom Parisian Nights biće izvođene kompozicije Edvarda Griga, Morisa Ravela i Kloda Levijea.

Članovi sastava Morphing Saxophone Quartet su osvojili prvu nagradu na prestižnom takmičenju kamerne muzike u Osaki 2011. godine, što im je omogućilo da nastupe na 15 koncerata širom Japana naredne godine, kao i na brojnim festivalima u Francuskoj I drugim zemljama. Od baroka do romantizma, moderne muzike do tanga, slušaoci napuštaju njihove koncerte ispunjeni radosni zbog otkrivanja novog originalnog zvuka saksofona.

Serbian Inventions

Duo Vibrance iz Srbije nastupiće treće večeri festivala, u četvrtak 30. septembra u 20 časova u UK Parobrod. Ovaj duo čine Milan Savić, saksofonista i Ana Radovanović, mecosopran.

Milan Savić je diplomirao saksofon na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, i klarinet na FMU u Beogradu. Od 2006. godine radi u Muzičkoj školi „Josip Slavenski” kao profesor klarineta i saksofona, a njegovi učenici su dobitnici mnogih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Milan Savić je direktor festivala saksofona Belgrade Saxperience. Dobitnik je francuskog ordena – Vitez umetnosti, koje dodeljuje Ministarstvo kulture i književnosti Francuske.

Ana Radovanović (mecosopran) je master akademske studije završila na Odseku za solo pevanje, i doktorske studije na Odseku za kamernu muziku na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ostvarila je nekoliko operskih uloga, a takođe i realizovala veliki broj koncerata. Članica je INSAM instituta za savremenu muziku u Bosni i Hercegovini i nastavnik solo pevanja u muzičkoj školi od 2012. godine.

Koncert pod nazivom Serbian Inventions publici će premijerno predstaviti kompozicije srpskih autora Aleksandra Sedlara, Tatjane Milošević i Svetlane Savić.

Tatjana Milošević je magistrirala kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Danas je redovni profesor na istoj katedri. O delu koje će premijerno biti izvedeno na festivalu je rekla: „Kompozicija I Am That (Ja sam to) zamišljena je kao svojevrsna interaktivna mantra za mecosopran i elektroniku. Nastala je 2020. godine na inicijativu Ane Radovanović. Sadrži sedam odseka. Osim drugog, svi donose tekstove sanskritskih mantri. Elektronski sloj kompozicije uglavnom je kreiran od zvukova disanja i zvučnih sadržaja koji se koriste za meditiranje”.

Svetlana Savić je šef Katedre za kompoziciju i orkestraciju na Fakultetu muzičke umetnosti. Od 2011. godine predaje na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu. „Bezimena je komponovana za glas, saksofon i elektroniku, na stihove istoimene pesme Nedeljka Terzića. U ovoj pesmi sam čula teme distance, otuženja, nerazumevanja, čežnje, tuge… Učitala sam i našu sadašnjost – tehnologiju koja stoji između ljudi, kao nevidljiva veza ili providni zid”, rekla je kompozitorka o svom delu.

Aleksandar Sedlar je srpski kompozitor, dirigent, multinstrumentalista i producent. Sarađivao je sa značajnim orkestrima kao što su Simfonijski orkestar RTS-a, Beogradska filharmonija, Orchestre Orchestre national d’Île -de-France, Berliner Symphoniker i drugi, kao i sa solistima kao što su Nemanja Radulović, Patricija Petibon, Kamil Tomas, Maja Bogdanović i drugi.

O delu nazvanom Pesme moje majke posebno komponovanim za SAXperience je rekao:

„Pesme moje majke predstavljaju ciklus pesama za mecosopran i alt saksofon. Pesme se izvode attacca, i komponovane su na neobjavljenu poeziju moje majke Ljiljane Bogoeve Sedlar, nastalu u periodu između 1995. i 1997. godine. Ciklus je komponovan u leto 2021. godine i posvećen je ansamblu Vibrance Duo”.

Italian Progressiv

Festival će svečano biti zatvoren u petak, 1. oktobra kada će u 20 časova u prostoru Dorćol Plac nastupa saksofonista Damjano Grandeso u okviru projekta GrandessoCera. Performans potpisuje kompozitor Andrea Čera. Ovo veče nazvano je Italian Progressiv.

Damjano Grandeso je italijanski saksofonista, član sastava Five Sax i Kvarteta saksofona Milano. Održao je majstorske kurseve u Italiji, Španiji, Srbiji, kao i u Južnoj Americi i Aziji. Od 2012. godine je više puta nastupao sa Filharmonijom Brisela i Beogradskom filharmonijom. Umetnički je direktor festivala Alpen Classica Festival.

Andrea Čera je završio master studije klavira i kompozicije na Konzervatorijumu Česare Polini u Padovi. Studirao je kompjutersku muziku u okviru programa Cursus o komponovanju i kompjuterskoj muzici na IRKA-mu u Parizu. U period od 2000. do 2010. je istraživao umetnost zvuka: instalacijske lokacije u uključivale Centar Pompidu, Nacionalni studio Le Fresnoy, kao i druge institute i umetničke centre u Italiji i Francuskoj.

Koncerti u okviru programa Belgrade SAXperience se održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19, zbog čega je broj mesta za publiku ograničen. Zbog toga je potrebno rezervisati mesto prijavom na [email protected] ili telefonom na 011 2622 058. Prijavljivanje je moguće do 12 sati na dan koncerta ili dok se mesta ne popune.

Foto: Promo