Povodom obeležavanja 60 godina od održavanja prve konferencije šefova država i vlada nesvrstanih zemalja u Beogradu, septembra 1961. godine, Kulturni centar Beograda je osmislio kolekciju “Beograd 1961”. Autor koncepta i dizajna kolekcije suvenira je Ljubica Suna Čehovin.

Osnovni motiv i polazište dizajna ove kolekcije su osnivači Pokreta nesvrstanih – Tito, Naser, Sukarno, Nehru i Nkrumah, čiji se likovi i originalni potpisi nalaze na majicama.Iako ovi veliki državnici više nisu živi i danas je živ trag koji su ostavili, ideja koja inspiriše i vizija koja i dalje postoji i nadahnjuje.

U Parku prijateljstva na Novom Beograd, koji je osnovan kao spomen-park symbol borbe za mir i jednakost svih Naroda na svetu i dalje postoje stabla koja su oni zasadili daleke 1961. godine. Zato je drveće drugi motiv na majicama ove kolekcije.

Tokom oktobra centralni izlog Beoizloga Kulturnog centra Beograda u Knez Mihailovoj ulici i kućica na Cvetnom trgu biće posvećeni obeležavanju jubileja – 60 godina pokreta Nesvrstanih.

Beoizlog je otvoren 1991. godine kolekcijom “Beograd” čiji je autor bila Suna Čehovin sa idejom da savremeni umetnici stvaraju specifične suvenire Beograda – “umetnost za svakodnevnu upotrebu”.

Suna Čehovin je pionir specifičnog koncepta dizajna suvenira koji popularizuju baštinu. Ta spona nasleđa i savremenosti sa razumevanjem načina njene realizacije, jedna je od najlepših i najslojevitijih dizajnerskih ideja izniklih u Beogradu.

Kulturni centar Beograda useljen je u prostor nove zgrade Doma štampe na Trgu Republike u kojima je i danas, upravo 1961. godine.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
10
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.