Prva skulptura ženske hrabrosti, autora Marka Lađušića, postavljena je danas u Beogradu na platou kod TC Ušće. Time je obeležena ovogodišnja kampanja u okviru njihove akcije Reci NE nasilju nad ženama.

Skulptura ženske hrabrosti postavljena je sa ciljem podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti. Takođe je i novi simbol Beograda koji ohrabruje žene, podseća ih i podržava da kroz život koračaju uzdignute glave i hrabro kažu NE nasilju, kao i svemu što ih sprečava da žive ravnopravan, ispunjen i zdrav život.  

Foto via Preventer

Otkrivanje skulpture svojim prisustvom podržala je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Inspiraciju za skulpturu ženske snage, uz koju će odrastati generacije Beograđanki i Beograđana, istaknuti skulptor i redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Lađušić pronašao je u svojoj kćerki. U umetničkom procesu opredelio se za apstraktni minimalistički umetnički izraz.  

“Ono čime sam se vodio jeste da predstavim osobine koje su uzvišene i univerzalne, a u tome mi je mnogo pomogla ćerka Lira svojim pokretom, stavom i igrom. U zavisnosti od ugla posmatranja, skulptura i prkosi, i pleše, i grli pokazujući hrabrost, stabilnost, upornost, odvažnost – sve što čini snagu jedne žene.”

Marko Lađušić / Foto via Preventer

Postavkom na prometnoj lokaciji, skulptura koja slavi žensku hrabrost svakodnevno će slati osnažujuću poruku brojnim ženama.

Iako je danas položaj žena znatno povoljniji nego ranijih godina, nasilje nad ženama i dalje je jedan od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava. Zapravo, svaka treća žena starija od 15 godina, doživela je neki oblik fizičkog ili seksualnog nasilja. Takođe, iako žene čine obrazovaniji deo populacije o čemu svedoči i statistika koja kaže da 60% studenata koji svake godine diplomiraju na univerzitetima u Srbiji čine žene, muškarci se po pravilu nalaze na višim pozicijama. Čak 71% muškaraca nalazi se na rukovodećim pozicijama. Često su više plaćeni za obavljanje istog posla i vlasnici su domaćinstava u većini slučajeva.

Pokrenuta 2008. godine, kroz edukativne programe i donacije, Avon akcija Reci NE nasilju nad ženama zalaže se za zaustavljanje i sprečavanje nasilja nad ženama. Do sada su u okviru ove Avon akcije, donacijom sigurnosnih sistema opremljene 3 sigurne kuće u Srbiji i podržan projekat Autonomnog ženskog centra „Mogu da neću. Ljubav nije nasilje!“. Za podizanje svesti javnosti o ovoj temi realizovane su i brojne kampanje poput „Možeš drugačije“, „Nisi sama“, kao i „Sportska borba je izazov, porodična je zločin“.

Foto via Preventer


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.