Tribina „Beograd za početnike” na kojoj će se govoriti o mitovima i zabludama srpske i svetske istorije održaće se večeras u 19h u Galeriji 73 (Požeška, 83a, Banovo brdo).

Kancelarija kultne TV emisije „Beograd za početnike” posle duge pauze zbog korona virusa, ponovo počinje da se uživo druži sa publikom i da od nauke pravi večeri dobrog provoda.  

Mnogo smo puta čuli da su žene u srednjem veku nosile pojas nevinosti. Da li je to mit ili istina? Da li je Marija Antoaneta, saznavši da njeni podanici gladuju, zaista izgovorila one famozne reči: „Ako nemaju hleba, nek jedu kolače”?

Ko je stvarno spalio Rim, kog je porekla čuveni Marko Polo, da li je Kolumbo prvi video kopno Amerike, kog je porekla bio car Justinijan, ko je bio poslednji Nemanjić, da li je Šekspir prvi udahnuo književni život Romeu i Juliji, šta je uništilo stare civilizacije Maja, Inka i Asteka, ima li preživelih potomaka carske porodice Romanov, da li su Če Gevari odsečene ruke i glava, kako je skončao Napoleon…

Mnogo smo puta čuli da se na dvoru Nemanjića jelo zlatnim viljuškama… Ali da li je to mit ili ili istina? Gde su glave kneza Lazara i Karađorđa? Da li je Marko Kraljević junak ili turski vazal? Da li je Vuk Branković izdajnik? Zašto car Dušan nije postao svetac? Jesu li mošti Svetog Save spaljene? Da li je Draža Mihailović bio prvi gerilac u Evropi u Drugom svetskom ratu? Ko je stvarno ubio Murata na Kosovu? Da li je Tito posetio Jasenovac? Da li je car Dušan ubio svog oca? Da li je kraljica Draga u trenutku ubistva bila trudna? Da li je Gavrilo Princip napisao čuvene stihove o „bečkim sjenama“? Da li je major Gavrilović izgovorio čuveni borbeni poklič? Zašto na Titovom grobu nema petokrake?

Ovo je tek vrh ledenog brega najvećih mitova i zabluda srpske i svetske povesti, koji će u živoj, a finoj raspravi, naučno, a popularno, uz obilje anegdota i istorijskih pikanterija, demistifikovati znameniti istoričar Dejan Ristić.

Domaćica i moderatorka je Smiljana Popov, autorka i urednica emisije „Beograd za početnike”,

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
5
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.