U okviru manifestacije “Dani evropske baštine” sa temom “Kulturno nasleđe za sve” nova tribina “Beograda za početnike” otvara javnosti malo poznatu i neispričanu, arheološki i istorijski važnu misteriju o tajnama čukaričkog podzemlja, koja je duga desetinama hiljada godina, verovali ili ne.

Saznaćemo odgovore od arheologa na neka od naučno vrlo uzbudljivih pitanja:

Koje su gigantske životinje nastanjivale Čukaricu u pradavno doba, kako je izgledala Čukarica u doba Jure…

Gde su živeli Kromanjonci pre 35.000 godina (arheolozi pretpostavljaju da se na Čukarici nalazilo stanište najstarijih ljudi u Beogradu)…

Gde je iskopana drevna Vinča u Žarkovu…

Šta su radili Kelti na Banovom brdu; šta otkrivaju misteriozni grobovi Skordiska….

Šta povezuje antičkog heroja Herkula sa Julinim brdom…

Kako su u Železniku arheolozi iskopali veliku antičku vilu i gazdinstvo bogatog Rimljanina… Gde su bili Germani i Avari, a gde Sloveni u Velikoj seobi naroda… 

Tribina “Beograd za početnike” otkriće i gde se nalazio izgubljeni manastir Prevelika; videćete lagume i tunele koji izazivaju jezu i šta sve krije ogromno podzemlje Čukarice; saznaćete šta su nemački nacisti skrivali na obroncima Košutnjaka i pokazaćemo njihovu fascinantnu podzemnu infrastrukturu.

U ovim transisitorijskim pustolovinama stručni vodič biće arheolog Rade Milić iz Centra za urbani razvoj, poznati i priznati istraživač beogradskog podzemlja, koji je za ovu tribinu radio posebna istraživanja o kojima niste imali gde da saznate.

Domaćica tribine je Smiljana Popov, autorka i urednica naučno-popularnog serijala “Beograd za početnike”, prve tv emisije u Srbiji koja je ušla u prosvetni sistem.

Tribina se održava u petak 24.09. u 19h, u Galeriji 73 (Požeška 83a, Banovo Brdo), koja je ove godine dobitnica prestižnog priznanja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije “Zlatni beočug” za trajan doprinos kulturi.

Ulaz je slobodan. 

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.