Nova tribina “Beograd za početnike” vodi nas na uzbudljivo istorijsko i arheološko putovanje u najzamagljenije vekove srpske prošlosti, o kojima se najmanje zna, a budi najveće kontroverze, kako naučnika tako i javnosti.

Kroz zagonetno i malo istraženo razdoblje nacionalne istorije, kroz vreme koje prethodi slavi Nemanjića, stručni, naučni, a popularni vodič biće nam poznati arheolog Marko Aleksić, koji u svetskoj arheologiji slovi za vrsnog poznavaoca srpskog srednjeg veka i viteštva uopšte. Sada je otišao još dublje u prošlost.

Zahvaljujući novim arheološkim istraživanjima Marko Aleksić upoznaće nas sa prvim, po imenu poznatim srpskim knezom Dervanom i zemlji Bojki, nastanku titule župana, drevnim slovenskim naseljima sa ostacima paganskih hramova.

Izuzetno važna iskopavanja otkrivaju vladarsku palatu na tlu Srbije iz 8. veka, koja predstavlja najraniju poznatu takvu građevinu u slovenskom svetu, ili više crkava znatno starijih od Raške episkopije, što pokazuje da su Srbi prihvatili hrišćanstvo ranije nego što se to do sada verovalo i da su se tu nalazili prvi poznati hrišćanski hramovi među Slovenima. Videćemo istorijske karte i ilustracije značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.

Jezikom istorijske i arheološke nauke Marko Aleksić, autor knjige “Srpske zemlje pre Nemanjića”, koja je već postala bestseler i istorijski klasik otkriće nam uzbudljivu priču o srpskom najranijem nacionalnom putovanju.

Naime, u periodu od 7. do 10. veka, na ruševinama antičkog sveta izrastaju temelji Evrope kakvu danas poznajemo, prelamaju se ključni događaji za njenu istoriju, a na našim prostorima rađa se jedan nov svet. Slovenska plemena se šire i kreću ka jugoistoku Evrope, a među njima se vrlo rano izdvaja ime Srba. Naši preci otpočeli su epsko putovanje od reke Labe na istoku današnje Nemačke koje se posle više od 1500 kilometara završilo u okolini Soluna, da bi se zatim trajno naselili na Balkanu.

Na ovo uzbudljivo i tajanstveno istorijsko putovanje možete se ukrcati poslednjeg petka u oktobru 29.10 u 19h u “Galeriji 73”, svojevrsnom hramu kulture na Banovom brdu, koji je ove godine dobitnica najprestižnije nacionalne nagrade za doprinos kulturi za čitavu Srbiju – “Zlatni beočug”.

Gost tribine, Marko Aleksić, arheolog, pisac I istraživač magistrirao je upravo na srednjovekovnoj arheologiji. U Narodnom muzeju u Beogradu stekao je zvanje kustosa. Kao član ekipe ili vođa iskopavanja učestvovao je u arheološkim istraživanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj i drugim zemljama. Objavio je brojne naučne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije, kao i stručnu knjigu Medieval Swords from Southeastern Europe (Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi) koja je dobila više pozitivnih prikaza u vodećim svetskim stručnim časopisima i citirana nekoliko stotina puta. Održao je predavanja u institucijama kulture širom Srbije, na univerzitetima, međunarodnim naučnim skupovima i drugim mestima. Sarađivao je sa dečjim kulturnim centrom u Beogradu, na RTS-u kao stručni konsultant i autor priloga sa temama iz nauke i kulture, pisao dramske tekstove za program Radio Beograda, objavljivao naučno-popularne članke sa temama iz srednjeg veka u Politikinom Zabavniku i drugim listovima. Poslednjih nekoliko godina je predavač u Istraživačkoj stanici Petnica (programi Arheologija i Petnica International). Kao stručni konsultant ili predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organiacijama i viteškim družinama. Bio je prvak Savezne Republike Jugoslavije u mačevanju, disciplina sablja (1993).

Domaćica i moderatorka tribine je Smiljana Popov, novinarka i autorka naučno-popularnog tv serijala „Beograd za početnike“, prve TV emisije u Srbiji koja je „ušla“ u prosvetni sistem. Naime, po preporuci Sekretarijata za obrazovanje od 2016. godine emisija se gleda u beogradskim osnovnim i srednjim školama kao pomoćno nastavno sredstvo, jer na komunikativan, zabavan a naučno relevantan način populariše nacionalnu kulturnu i istorijsku baštinu, kao deo mnogo šire, evopske kulturne baštine.

Tribina se održava 29.10. u 19h u Galeriji 73. Ulaz je slobodan uz obavezne epidemiološke mere, razume se.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.