Ljubitelji arhitekture i oni koji se njome profesionalno bave moći će od 22. aprila do 22. maja da posete ovogodišnju šesnaestu po redu BINU, odnosno Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture, koja će ove godine biti u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina.

BINU će 22. aprila u 19 časova u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda svečano otvoriti izložba „Beogradska škola stanovanja od kraja 1950. do sredine 1980. – Kompleksnost ideja“.

Autorka pomenute izložbe je Tanja Damljanović Konli, koja je istakla da je „beogradska škola stanovanja u svom usponu od 1960. do 1980. dosegla je visok nivo projektovanja stambenih susedstva kao malo koja zemlja Evrope i sveta”.

“Njeni protagonisti sticali su znanja kroz razmenu iskustava sa najprogresivnijim misliocima o stambenoj arhitekturi, od Velike Britanije i Francuske, do skandinavskih zemalja. Relevantnost njihovih ideja najbolje se pokazuje u činjenici da su sa malim kvadraturama stanova dostigli nesrazmerno visoke standarde stanovanja. Osim razmišljanja o partikularnim stambenim jedinicama, tretiranje susedstva kao zajednice sa kojom će se žitelji identifikovati potpomognuto je promišljanjem javnih sadržaja prema kojima će naselje gravitirati. Ovo su primeri dobre prakse koji bi mogli poslužiti kao podstrek za preispitivanje galopirajuće stambene izgradnje sa kojom se Beograd trenutno suočava”, pojašnjava autorka, koja je na izložbi radila sa ko-autorkom Draganom Mecanov i saradnicama Mijom Stefanović, Tamarom Nikolić i Nevenom Ašković.

Pročitajte još i: “Beogradska škola stanovanja” u fokusu 16. BINE

Program BINA 2021 će otvoriti akademik, profesor i arhitekta Milan Lojanica.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja. Svi programi BINE su besplatni.

Foto via BINA


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
6
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
3
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
2
Zanimljivo
korisno korisno
1
korisno
okej okej
10
okej
divno divno
9
divno
Predivno Predivno
8
Predivno
Super Super
3
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.