September 13, 2021

Dve nagrade za “Berače snova” na festivalu u Čortanovcima

Na upravo završenom ambijentalnom pozorišnom festivalu “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima, predstava “Berači snova”, Božidara Đurovića, odnela je dve nagrade.

Hadži Nenad Marčić proglašen je za najboljeg glumca festivala, dok je Biljani Đurović pripala Nagrada za glumu “Milan Gutović“, koju je žiri ustanovio kao novo priznanje festivala.

Za ulogu Zdravka u “Beračima”, žiri je dodelio nagradu Hadži Nenadu Maričiću, uz obrazloženje da je “mudrom i svedenom igrom sagradio lik oca porodice koji se teško snalazi u tranzicijama i promenama koje ruše njegov svet i sistem vrednosti. Postavljen u centar kruga koji čine njegov otac, njegova supruga, deca i komšije, on u sebi ne može da pronađe onu vertikalu za koju je mislio da je nenarušiva i zauvek prisutna.“

Foto: Srđan Doroški

“Nagradu u Čortanovcima pre svega doživljavam kao priznanje onim pozorišnim zaljubljenicima, koji su ‘u vreme Korone’ učinili sve da teatar opstane. Ova se predstava rodila upravo pred očima onih koji su svojom velikom ljubavlju prema dramskoj umetnosti učinili da pozorišne sale ne budu prazne. Naprotiv, bile su pune u dozvoljenom kapacitetu. Delim sa njima ovaj uspeh i uveren sam da će predstava ‘Berači snova’ još dugo živeti na sceni. Ne sumnjam u to, jer ona vrlo lako osvaja srca publike svojom iskrenošću, neposrednošću. Lik Zdravka, kojeg tumačim, ostaje poput nekog zaveta svakome, posle predstave: Ne poklanja se i ne prodaje zemlja, ako je ostalo još imalo zdravog razuma …”, rekao je Maričić.

Čast da ponese prvu nagradu za glumu “Milan Gutović” pripala je Biljani Đurović za ulog Ivanke.

“Nagrade i priznanja najčešće donose radost, ali i odgovornost. Vest da sam prvi dobitnik novoustanovljene nagrade ‘Milan Gutović’ na Ambijentalnom pozorišnom festivalu “Novi Tvrđava Teatar “ u Čortanovcima nosila je sobom jedno posebno osećanje. Nepoznanica mi je bila sama informacija da je nagrada koja nosi Lanetovo ime ustanovljena, i ta činjenica me je veoma obradovala. Ali, još uvek obuzeta tugom zbog iznenadnog odlaska glumca koji je po svemu bio poseban, osoben, svoj, koji je ostavio trag kakav samo odabrani mogu za života da ostave, potresena zbog gubitka ne samo kolege, sa kojim sam delila scenu, već nadasve odanog prijatelja, na vest o nagradi, u meni su se smenjivali osećaji tuge, radosti, počastvovanosti, zahvalnosti… I dokle god se u Zvezdara teatru bude igrala predstava “Berači snova“ znam da će Lane iz nebeske lože nadgledati Ivanku i njene ukućane, baš kao što će i voštanica koju prinesoh, ne samo doneti mir duši njegovoj, već i sijati na nebeskom stolu oko kojeg ćemo se jednog dana opet okupiti na “Večeri budala“ ali i obasjavati put budućim dobitnicima ove značajne nagrade“, rekla je Biljana Đurović nakon dodele priznanja.

Foto: Srđan Doroški