Ciklus filmova čuvene španske glumice Anhele Moline, ovogodišnje dobitnice počasne nagrade Goja, biće dostupan od 12. do 28. februara za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes.

Anhela Molina jedna je od najpoznatijih glumica španske kinematografije, koja je tokom nekoliko decenija sarađivala sa rediteljima kao što su Luis Bunjuel, Pedro Almodovar, Karlos Saura…

Ostvarila je uloge u više od sto filmskih i televizijskih ostvarenja, a osim u Španiji, snimala je i u Francuskoj, Italiji, kao i brojnim zemljama Latinske Amerike. Devedesetih godina prošlog veka, uz koleginice Anu Belen i Viktoriju Abril, važila je za najtraženiju i najplaćeniju glumicu u Španiji.

Do sada je deset puta bila nominovana za najprestižnije špansko filmsko odlikovanje, a počasna nagrada Goja biće joj najzad dodeljena 6. marta ove godine u Malagi.

„Ovom nagradom odajemo priznanje njenoj autentičnosti, neospornom talentu i posebnom senzibilitetu“, naveli su predstavnici španske Akademije za filmsku umetnost i nauku.

Tim povodom Institut Servantes i Akademija za filmsku umetnost i nauku ovog februara organizuju besplatan onlajn filmski ciklus sa čak tri filma u kojima je Anhela Molina ostvarila nezaboravne uloge.

„Sabina“

Ovog petka, 12. februara na programu će biti film „Sabina“ (La Sabina, 1979) čiju režiju potpisuje Hose Luis Borau. Ova drama prati pisca Majkla koji napušta svoj život u Engleskoj i dolazi da živi u maleno špansko selo. Tu će se zainteresovati za život lutalice iz XIX veka, za koga se priča da ga je ubila žena-zmaj, poznata pod imenom Sabina. Film je sniman na jugu Španije, a muziku za ovo ostvarenje komponovao je čuveni Pako de Lusija.

„Pola neba“

Od 19. februara publika će moći da pogleda „Pola neba“ (La mitad del cielo, 1986), ostvarenje španskog reditelja Manuela Gutjeresa Aragona smešteno u godine posle Španskog građanskog rata. Anhela Molina u njemu tumači lik Rose, lepe i vredne žene koja se ludo zaljubljuje u jednog prevaranta. Nakon što ostane udovica, seli se u Madrid sa ćerkom gde počinje da radi kao dadilja u kući don Pedra, uticajnog šefa jedne veleprodaje.

„Pitanje ljubavi“

Las cosas del querer

Za kraj ciklusa ostavljen je film „Pitanje ljubavi“ (Las cosas del querer, 1989), pun španskog folklora i narodne muzike, koji je režirao Haime Ćavari. Film prati gej pevača Marija i njegovog prijatelja, pijanistu Huana. Zajedno sa Huanovom devojkom, pevačicom Pepitom, njih troje će po završetku ratnih godina postati poznati širom Španije. Ali kada ih put ponovo nanese u Madrid, doživeće prezir gradske aristokratije koja se okreće protiv Mariove seksualne orijentacije, dok Pepitina majka pokušava da razdvoji nju i Huana.

Svi filmovi biće premijerno prikazivani u 20 časova, a potom će tokom narednih 48 sati biti dostupni za besplatno gledanje na Vimeo kanalu Instituta Servantes. Projekcije su na španskom jeziku, sa prevodom na engleski.


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.