Filmske radionice pod nazivom „Svetla, ton, kamera, akcija!“ pružiće priliku mladim umetnicima iz Smedereva da besplatno steknu teorijsko znanje i praktično umeće u stvaranju filma uz podršku iskusnih mentora iz sedam sektora filmskog stvaralaštva.

Poziv za prijavu učesnika je otvoren do kraja juna, a sama edukacija, koja počinje avgusta, trajaće skoro pola godine. Na kraju projekta učesnici će imati priliku da zajednički snime kratkometražni film koji će premijerno biti prikazan u Centru za kulturu Smederevo.

„Svetla, ton, kamera, akcija!“ u potrazi je za dvadeset umetnika između 15 i 30 godina koji se bave ili planiraju da se kulturno i umetnički obrazuju, a koji su rođeni ili žive u Smederevu. Učesnici projekta će izučavati film kao medij, istoriju filma, filmski jezik i osnovne komponente filma, kao i upoznavanje sa svim sferama filma (režija i scenario, produkcija, kamera, zvuk, scenografija i kostimografija, montaža).

Nakon završenog teorijskog dela učesnici radionice će snimiti zajednički kratkometražni igrani film strudentske produkcije u trajanju do 15 minuta. Okupljena ekipa Smederevaca imaće priliku da odaju počast svom gradu jer će savremeni život, istoriju, kulturu i puls grada prikazati u ovom filmu. Prva nedelja decembra rezervisana je za premijerno prikazivanje filma u bioskopu Centra za kulturu Smederevo.

Ovim projektom organizatori radionica ABREACTION.Films, mlado umetničko udruženje iz Smedereva, žele da prošire kulturno-edukativne vidike Smedereva stvaranjem jedinstvenog
kulturnog sadržaja za mlade na lokalu. Na duže staze, planirano je i održavanje godišnje manifestacije sa radionicama i filmskim večerima u ovom gradu, čime bi grad Smederevo bilo obogaćeno za još jednu kulturnu-obrazovnu manifestaciju.

Čitav projekat će voditi tim profesionalaca iz oblasti filmske umetnosti koji će mentorisati čitav proces pravljenja filma, a prethodno će pružiti potrebna teorijska znanja učesnicima tokom održavanja radionica. Centar za kulturu Smederevo, Etar film i Analog Mind Studio su zvanični partneri projekta koji je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje.

„Abreakcija” je mlado udruženje koja okuplja umetnike iz Smedereva, iz oblasti filma, pozorišta, fotografije, muzike i ostalih performativnih umetnosti sa ciljem stvaranja prve filmske profesionalne produkcije na ovim prostorima.
Svi zainteresovani koji žele da se priključe filmskim radionicama mogu da se prijave preko sledećeg linka: http://bit.ly/filmske_radionice

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
3
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
10
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
8
korisno
okej okej
7
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
5
Predivno
Super Super
10
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.