Besplatne projekcije digitalno restaurisanog filma “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. godine biće organizovane 1. i 2. februara u 19 časova u sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke.

„Maestralni Bekim Fehmiju, publici je dočarao lik glavnog junaka – Pavla Pavlovića, koji kroz prikaz običnog čoveka i radnika u Jugoslaviji sredinom 70-ih godina, zapravo govori o društvenom uređenju i problemima unutar tadašnje države. Prema rečima reditelja, film je nastao u vreme Titovog pisma građanima Jugoslavije u kojem ih opominje da više rade“, navode Kinoteka i Vip.

Kroz svoje uloge su i Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac uspeli da prenesu specifičnu atmosferu tog vremena, dodaje se.

Ovaj filmski klasik iz 1975. godine, snimljen u produkciji Centar filma, je kompletno digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Besplatne ulaznice za projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci mogu da se preuzmu na blagajni ove ustanove u Uzun Mirkovoj 1, s tim što je broj mesta ograničen, a maksimalan broj karata je dve po osobi.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.