Dečji kulturni centar Beograd ovog leta pripremio je zanimljive programe i kreativne radionice koje će se održavati na otvorenom prostoru i interesantim lokacijama.

U parku Vojvode Vuka na Topličinom vencu, ulici cara Lazara i na platou ispred Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu, u saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad i pod pokroviteljstvom Grada Beograda, počeo je kulturno – umetnički program za decu u okviru manifestacije „BEOGRAD ŽIVI“. 

Dečiji kutak u okviru ove manifestacije otvoren je solističkim koncertom Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd prošlog vikenda, dok će ovog vikenda biti održane Radionice dramske umetnosti „NTC“ i „Putuj Evropom“ (Park Vojvode Vuka, 10. i 11. jula, u 9 sati), muzičko-scenski program Minje Subote i Peđolina (Ulica cara Lazara, 10. jul, 19 časova), Likovna radionica „Moj Beograd“ (Ulica cara Lazara, 11. jul, 19 časova) i istraživačke igre otkrivanja istorije „Zabavna istorija – Ima li zmaja u tvrđavi?“ i „Beograd kroz vekove“ kroz pronalaženje punktova na Kalemegdanu pomoću mape i znamenitih istorijskih ličnosti oživljenih uz pomoć glumaca-animatora (Ispred Galerije Prirodnjačkog muzeja, 10. jul, 9 časova i Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, 11. jul, 9 časova).

Pored programa u okviru manifestacije „Beograd živi“, Dečji kulturni centar Beograd pripremio je i ovog leta EKOLOŠKU AVANTURU – Beogradski rečni safari na Ratnom ostrvu, koji će se održati u utorak, 13. jula od 9.30 do 15 časova. Veliko ratno ostrvo je prirodna oaza u Beogradu koja pored vrednih prirodnih karakteristika ima istorijski i strateški značaj za Beograd. Cilj ekološke avanture je da mladi shvate značaj i specifičnost biodiverziteta i da se upoznaju sa zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama zbog kojih je Ratno ostrvo zaštićeno od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Istraživačka akcija, koju predvodi ekolog Marijana Petrović, namenjena je deci koja žele da istraže netaknutu divljinu u srcu grada, da provedu svoje slobodno vreme u prirodi, da se osposobe za samostalan istraživački rad i daju svoje predloge i zaključke o zaštiti i korišćenju Velikog Ratnog ostrva. Tom prilikom učesnici će moći da sakupe biljke za herbarijum, posmatraju ptice dvogledom, postave zamke za insekte, fotografišu prirodu, obiđu mrestilište riba Galijaš i saznaju zašto je ostrvo bilo strateški važno u prošlosti. Okupljanje učesnika je u 9.30 kod Hotela Jugoslavija na Zemunskom keju, a prijava za učešće vrši se putem poruke na 060 167 33 26 u kojoj treba napisati ime i prezime, školu i uzrast deteta kao i ime roditelja.

Foto: Promo


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
1
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
8
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
7
Zanimljivo
korisno korisno
6
korisno
okej okej
5
okej
divno divno
4
divno
Predivno Predivno
3
Predivno
Super Super
8
Super
Kulturni kišobran
Kulturni kišobran je nastao u želji da se promovišu kultura i kulturni događaji u Srbiji i regionu. Vremenom, shvatili smo da takođe želimo da budemo i platforma za mlade i neafirmisane, ali i ostvarene umetnike, pesnike, muzičare, glumce, slikare i sve one koji na neki način doprinose očuvanju kulture.