Izložbe “Lažni bol” Simonide Rajčević i “Neplodna tla” Sandre Vitaljić otvorene su 6. avgusta u Kulturnom centru Beograda.

Izložbe će biti otvorene do 27. avgusta.

Jelena Petrović pišući o izložbi “Lažni bol” Simonide Rajčević se pita:

Šta je, zapravo, lažno u bolnom buđenju čovečnosti kroz oslikane prizore izmučenih delova ljudskog tela? Jesu li to pojedinačni, otuđeni doživljaji bola ili kolektivna predstava o tome šta ta bol jeste? Ili je možda lažno ono što bol treba da nam kroz umetnost donese? Da li uopšte bol može da nam pruži zadovoljstvo oslobađanja kroz tragediju kako to Aristotel tvrdi kao najviši oblik umetnosti koji donosi katarzu? Ili je možda ta katarza vremenom postala afektivna laž koja ne govori o doživljaju društvene i političke stvarnosti, već o vlastitoj, eskapističkoj nelagodi unutar nje?

A u prostorijama galerije “Artget” Sandra Vitaljić nam kroz pejzaže prirode i terena priča priču koja nosi naziv “Neplodna tla”.

Neplodna tla Sandre Vitaljić su pejzaži, reistički prikaz prirode i terena, koji su predstavljeni u svojoj konkretnoj lepoti ili ružnoći. Kao kod holandskih starih majstora slikarstva, pejzaž progovara kroz svetlost koja je odlika podneblja. To je predstava prirode kao harmonije sveta gde, kada uključimo kontekst, ona iskazuje indiferentnost spram nedela ljudi. Ova mesta su lokacije zločina, u diskursu suprotnom od onog kojim Benjamin Atžeove urbane pejsaže smešta u istu kategoriju. Atžeove fotografije su potencijalne pozadine zločinačkih saspensa, dok su Neplodna tla doslovno i topografski egzaktno bukvalna poprišta ubistava i smaknuća. Mesta posrnuća i ljudskog pada dželata i surovih tragedija žrtava.

-Iz uvodnog teksta Aleksandra Kostića


U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa ove dve izložbe.

“Lažni bol”

“Neplodna tla”

Foto: Miljana Miletić


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
8
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
5
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
4
Zanimljivo
korisno korisno
3
korisno
okej okej
2
okej
divno divno
1
divno
Predivno Predivno
10
Predivno
Super Super
6
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.