Novi film Kventina Tarantina „Bilo jednom u Holivudu“ stigao je u domaće bioskope. Otišla sam u Kombank dvoranu sa, rekla bih šturim predznanjem. Znala sam da su glavne uloge poverene Leonardu Di Kapriju, Bredu Pitu i Margo Robi, kao i da se priča „vrti“ oko tragično nastradale mlade glumice Šeron Tejt. 

Ispostaviće se, međutim, da ovaj film nije nikakav dokumentarac, kako sam možda mislila pre nego što sam kročila u bioskop. Tarantino je, inspirisan jednim tragičnim događajem napravio komičnu dramu koja će se dugo prepričavati. A možda će biti i nominovana za Oskara. (Nominacija me ne bi začudila.)

Elem, kada je počeo film, očekivala sam da će fokus biti na Šeron. Međutim, nije bilo tako. Ali, nisam izašla razočarana. Iako film traje nešto više od 2 i po sata, subjektivni osećaj je da traje mnogo kraće. Možda zbog toga što je dinamičan i nepredvidiv, sa replikama na koje će se svako nasmejati.

Di Kaprio i Pit su još jednom pokazali zbog čega su velika imena u Holivudu. Di Kaprio je Rik Dalton, televizijska zvezda koju polako zaboravljaju, ali ne odustaje od glume. Bred Pit je Klif But, Daltonov dubler, a ujedno i njegov vozač i asistent. Dalton, inače, živi u Sijelo Drajvu u Los Anđelesu. But živi u prikolici sa svojim psom Brendi.

Godina je 1969. Zlatni Holivud, filmska industrija koju su Dalton i But poznavali za njih postaje neprepoznatljiva. Dalton se našao u nebranom grožđu. Veliku ulogu u ovom periodu igrali su i hipici kojih je bilo svuda. Dalton i But sada traže svoje mesto pod suncem.

Zapitaćete se, kakve veze sada ima Šeron Tejt (Margo Robi)? Ova glumica u usponu se udala za Romana Polanskog, a nakon toga su se uselili u kuću u Sijelo Drajvu, odmah pored Daltona. Rik je želeo da je upozna, ali mu nije polazilo za rukom. Međutim, jedna noć je promenila sve. Tarantino je, mogu slobodno reći, nadmašio moja očekivanja. Napravio je jedan od onih filmova za koji ste sigurni da znate šta će se sledeće desiti – ali se grdno prevarite.

Neću vam otkrivati šta se to tačno desilo u filmu, jer morate da ga pogledate. Ali verujem da je važno ukratko objasniti šta se zaista desilo Šeron Tejt.

Šeron Tejt je bila u poodmakloj trudnoći, čekala dete sa Romanom Polanskim, kada je u noći između 8. i 9. avgusta 1969. godine izbodena na smrt. Inače, bila je samo na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. U kuću u kojoj je živela te noći su upali sledbenici sekte Čarlsa Mensona. Bilo im je naređeno da ubiju svakog ko se zatekne u kući u tom trenutku. Polanski je bio u Londonu.  Nekoliko prijatelja Šeron Tejt bili su u kući. Svi su ubijeni. Šeron je imala 26 godina.

POGLEDAJTE TREJLER:

Piše: Miljana Miletić

Foto: MCF


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
8
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
6
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Miljana Miletic
Miljana Miletić je glavna i odgovorna urednica Kulturnog kišobrana. Novinarka je po struci, time se i bavi, a u slobodno vreme piše pesme.