Od svog prvog filma – Reservoir Dogs, Tarantino je publici stavio do znanja da neće biti ulagivanja. Ne možete da se dopadnete svima, i to je sasvim u redu. Uprkos tome, ili možda baš zahvaljujući tome u svojoj ne tako kratkoj karijeri od skoro 30 godina, ovaj američki reditelj uspeo je da stekne svetsku slavu, kultni status i upiše se u istoriju filma krupnim slovima. Na njegov deveti – po sopstvenim rečima pretposlednji film nestrpljivo se čekalo četiri godine i očekivano je, osim pažnje, izazvao i brojna neslaganja.

Kansku premijeru ispratile su negativne kritike po kojima je film bled, nejasan i razvučen. Uobičajeno za Tarantina, i u ovom filmu pojavljuje se mnogo holivudskih zvezda, a glavne uloge dodeljene su DiKapriju i Bred Pitu, kojima je ovo prvi zajednički film. Aktivisti i simpatizeri MeToo pokreta dočekali su film sa pitanjem zbog čega je glavnoj glumici, Margot Robi koja igra tragično nastradalu ženu Romana Polanskog – Šeron Tejt, dodeljeno tek nekoliko replika. Tarantino je na to odgovorio da se ne slaže sa tom hipotezom. Ipak, stvari između MeToo pokreta i Tarantina mnogo su dublje od ovog zajedljivog komentara.

Deveti Tarantinov film ujedno je i prvi film koji ovaj reditelj radi bez Vajnštajna. Nakon što su brojne holivudske glumice izašle sa dokazima i optužbama protiv producenta, Tarantino je raskinuo saradnju sa Vajnštajnovom producentskom kućom MiraMax, a u medijima se pojavila i njegova izjava da je bio upoznat sa pojedinim slučajevima i da mu je žao što nije ništa preduzeo. Na dugačkoj listi Vajnštajnovih uspeha, Tarantino je na vrhu. Decenije Tarantinovog stvaralaštva nerazdvojive su od Vajnštajna, a njihov odnos prevazilazio je poslovne kontakte i tokom vremena je postao prijateljstvo. Nakon što su u javnosti eksplodirala Vajnštajnova iživljavanja, Tarantino je raskinuo saradnju i sa njim i sa njegovom producentskom kućom MiraMax. Ipak, razlaz jednostavno neće biti dovoljan da „opere“ Tarantina. Ozbiljni su i dobro argumentovani pozivi na bojkot Tarantinovih filmova, a odluka da u karijeri ne snimi više od 10 filmova u ovim okolnostima se čini mudrom.


“Bilo jednom u Holivudu”, novi film Kventina Tarantina


Bilo jednom u Holivudu treba gledati sa ovim informacijama. Tarantino svoj film posvećuje Holivudu koga odavno više nema. Okosnicu filma čini priča o glumcu čija je karijera na zalasku i njegovom odnosu sa svojim kaskaderom. Pre specijalnih efekata i u svojim dečijim koracima, filmska industrija bila je značajno drugačija. Dok je kaskader (Bred Pit) srećan zbog svakog dana koji provodi van zatvora – zbog sumnjivih okolnosti u kojima mu je stradala žena, glumac (Leonardo DiKaprio) koji se proslavio u kaubojcima je na ivici očaja zbog završetka svoje karijere. Nema sumnje da je DiKaprio imao lakši zadatak, jer možemo da pretpostavimo da se svaki glumac ikada susreo sa emocijama koje je bilo potrebno da dočara. Očekivano, obojica su opravdali svoje statuse svetskih zvezda i svoje uloge izneli maestralno.

Tokom skoro dva sata – film traje 160 minuta, Tarantino postepeno pomera toleranciju na nasilje kojim se film završava. Površna upoznatost sa slučajem Šeron Tejt nije dovoljno opravdanje za završetak filma. Svestan toga, Tarantino će vas uvući dublje. Pokušava da probudi u publici emociju u kojoj je nasilje ne samo poželjno, već smo srcem i dušom za to. Prekrajanje ovog događaja vraća nas na bajkoviti naslov filma. Da je makar tako bilo, da je makar neki stari Holivud „spasio“ onaj u nastajanju; Da je makar neki filmski „lovac na ucenjene glave“ prvi dohvatio članove Mensonove sekte pre njihovog krvavog pira…

Uz vernu rekonstrukciju Holivuda svog detinjstva, sa ovim filmom Tarantino je sebi zadao težak zadatak. Dok je u „Inglourious Basterds“ bilo i suvišno objašnjavati zašto je dobro ubiti Hitlera, ovaj put se radi o hipi-komuni. Zašto bi iko bio nasilan prema naširoko poznatim pacifistima – hipicima? Tarantino nam daje svoj razlog i svoje objašnjenje toga zašto ne treba suditi prema namerama, već delima. Poručuje nam – oprezno sa zavodljivim novim idejama, samo u bajci se završavaju lepo.

Piše: Milena Marić

Foto via Kombank dvorana


Kako ti se svideo tekst?

Ne razumem Ne razumem
2
Ne razumem
Ne sviđa mi se Ne sviđa mi se
9
Ne sviđa mi se
Zanimljivo Zanimljivo
9
Zanimljivo
korisno korisno
7
korisno
okej okej
6
okej
divno divno
5
divno
Predivno Predivno
4
Predivno
Super Super
9
Super
Milena Marić

Milena Marić je master sociolog, filmofil i knjiški moljac. U poslednje dve decenije imala je nekoliko izleta u novinarstvo, uživa u pisanju.